In de Canadese Straat van Georgia is mogelijk de oudste orka ter wereld waargenomen. Onderzoekers denken dat het dier maar liefst 103 jaar oud is. Simon Pidcock, walvisspotter, zag de bejaarde walvis. Hij herkende haar aan een witte vlek op haar rugvin naast een soort inkeping in de huid in de vorm van een halve maan.

Orka Granny - oudste orka
Orka Granny in gezelschap van een mannetjesorka | Foto: Simon Pidcock | Ocean Ecoventures via CBC.ca

Acht dagen eerder werd de orka nog gespot voor de kust van Californië. Dat betekent dat deze hoog bejaarde dame ongeveer 1.287 kilometer heeft afgelegd in iets meer dan een week tijd.

Volgens de onderzoekers is de walvis geboren in 1911. Normaal gesproken worden deze dieren in het wild tussen de zestig en tachtig jaar oud. De bekendste orka’s die ouder werden waren Lummi en Ocean Sun, die de respectabele leeftijd van 98 en 85 jaar oud bereikten.

PiepVandaag.nl columnist Erwin Vermeulen schreef eerder een prachtige column over Lummi.

Orka Lummie
Lummi | Foto: Erwin Vermeulen

Al sinds het begin van de jaren zeventig wordt ‘Granny’ gevolgd door wetenschappers. De orka werd toen gelinkt aan Ruffles dat hoogstwaarschijnlijk haar kalf was. In 1971 werden de twee dieren voor het eerst samen op de gevoelige plaat vastgelegd. Volgens de wetenschappers was Ruffles toen zeker twintig jaar oud. Omdat ‘Granny’ nadien nooit meer gezien is met een andere nakomeling gaan ze er vanuit dat Ruffles haar laatste kalf was en in 1951 ter wereld of liever gezegd ter zee kwam. Na hun veertigste kunnen orka’s geen nakomelingen meer voortbrengen dus daarom gaan de onderzoekers er vanuit dat Granny in 1911 het levenslicht zag.

Bron: DeMorgen.be ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.