Voor het vierde jaar op rij organiseren lid-organisaties van de Europese Coalitie voor de Afschaffing van Dierproeven (ECEAE) een week waarin extra aandacht wordt gevestigd op de muizen die op zeer wrede wijze voor giftigheidstesten voor botulinetoxine (Botox) worden gebruikt. ECEAE is een samenwerkingsverband van toonaangevende Europese dierenbeschermingsorganisaties.

botox
Muis in laboratorium | Foto credit: Mycroyance / Foter / CC BY-NC

Het in Duitsland gevestigde bedrijf Merz, en het Japanse bedrijf Eisai maken nog steeds gebruik van muizen in controversiële giftigheidstesten voor hun botoxproducten, ondanks het bestaan van een diervrije testmethode die al vier jaar geleden werd goedgekeurd voor hun concurrent Allergan.

Jaarlijks worden honderdduizenden muizen in gruwelijke giftigheidstests voor botoxproducten misbruikt, terwijl er een diervrije testmethode bestaat. Het bacteriële gif botulinetoxine, dat ook medisch gebruikt wordt, is het meest bekend door het cosmetisch gebruik om lijnen en rimpels weg te werken. Ook al is cosmetisch gebruik van het middel niet toegestaan omdat het slechts als geneesmiddel is goedgekeurd, en waar kwalijk genoeg niet door nVWA noch door IGZ op wordt gehandhaafd. Ondanks het EU-verbod op het fabriceren en importeren van cosmetica die op dieren getest is, is dit voor botox niet verboden, omdat het geïnjecteerd wordt. Injecteren is een voorbehouden handeling voor beroepen in de gezondheidszorg (wet BIG). Deze maas in de EU-wet staat daarmee toe dat jaarlijks honderdduizenden muizen in deze gruwelijke experimenten het leven laten.

De dierproef die voor botox gebruikt wordt is de controversiële LD50 (Lethal Dose) giftigheidstest. Hierbij worden verschillende groepjes muizen bij elkaar in een kooi gezet en elke groep krijgt een andere dosering botulinetoxine in de buik gespoten. Hierna wordt gekeken bij welke hoeveelheid van de giftige stof 50% van de dieren overlijdt. Dit gaat gepaard met ongelooflijk lijden voor de dieren. Hun ademhalingsapparaat raakt langzaamaan verlamd terwijl ze bij hun volle bewustzijn zijn en ze sterven zo een tergend langzame verstikkingsdood.

Geoffrey Deckers, voorzitter van EDEV:

“Het is totaal onacceptabel dat honderdduizenden muizen nog lijden en sterven voor een product dat overal (illegaal) gebruikt wordt voor cosmetische doeleinden en waarvoor bovendien een goedgekeurde diervrije testmethode beschikbaar is. Wij dringen er bij de overheid op aan om hiertegen op te treden, zodat deze gruwelijke botoxdierproeven tot het verleden gaan behoren.”

Het Amerikaanse bedrijf Allergan heeft goedkeuring gehad van de Amerikaanse en Europese autoriteiten voor het gebruik van een niet-dierlijke cel-testmethode om hun productvariant van botulinum toxine (BotoxTM) te testen. Daarmee heeft Allergan aangetoond dat het mogelijk is om de wrede muis-bioassay vervangen. De fabrikanten Merz en Eisai blijven echter nog steeds bij de wrede en verouderde LD50-test.

Lees hier meer achtergrondinformatie over botox.

Persbericht Een Dier een Vriend (EDEV)