In een wereld waarin klimaatverandering de norm is geworden, worden dieren steeds meer gedwongen om nieuwe wegen te bewandelen – soms letterlijk. De stijgende temperaturen en veranderende landschappen zetten diersoorten onder druk, waardoor ze hun traditionele leefomgeving moeten verlaten en nieuwe gebieden moeten verkennen. Voor sommige dieren betekent dit een ontmoeting met soorten waarmee ze nog niet eerder in aanraking kwamen. Het resultaat? Hybride kruisingen als de pizzlybeer, die ons eraan herinneren hoezeer de natuur in beweging is.

Pizzlybeer
Pizzlybeer in gevangenschap | Foto (cropped): Corradox via Wikipedia CC BY-SA 3.0

De ‘pizzlybeer’ is een kruising (hybride) tussen een grizzlybeer en een ijsbeer. Dit unieke dier is voor het eerst waargenomen in 2016 in het Canadese noordpoolgebied. Hoewel momenteel nog zeldzaam, geloven sommige wetenschappers dat ze door klimaatverandering steeds vaker gaan voorkomen.

Frequente ontmoetingen

Door het smelten van zee-ijs, als gevolg van de opwarming van de aarde, worden ijsberen steeds vaker gedwongen om het poolgebied te verlaten en op het vasteland te zoeken naar voedsel en leefruimte. Tegelijkertijd duwen opwarmende temperaturen grizzlyberen steeds verder naar het noorden, waardoor de overlap tussen de twee habitats toeneemt. De twee soorten zullen elkaar daardoor mogelijk steeds vaker tegenkomen. Af en toe monden deze ontmoetingen uit in gevechten, maar soms verloopt de interactie vriendelijker, wat resulteert in de hybride kruising van de pizzlybeer, die zowel fysieke eigenschappen van de ijsbeer als van de grizzlybeer vertoont.
.

IJsberen gedwongen om grotere afstanden af te leggen voor voedsel

.
Gloria Dickie, milieujournalist en auteur van Eight Bears: Mythic Past and Imperiled Future, vertelde aan IFLScience:

“Ze lijken op een mengelmoes van ijsberen en grizzlyberen. Over het algemeen lijken ze op een witachtige of blondachtige grizzlybeer. Ze hebben de ronde kop van grizzly’s en die lange klauwen van grizzlyberen, maar ze zijn voornamelijk wit met bruine vlekken.”

Pizzlybeer symbool van klimaatverandering

De pizzlybeer is echter meer dan een wetenschappelijk curiosum: hij is een levend symbool van de uitdagingen waarmee dieren worden geconfronteerd als gevolg van klimaatverandering. Terwijl sommigen optimistisch zijn over de mogelijkheden van hybride kruisingen om nieuwe genetische eigenschappen te ontwikkelen die hen kunnen helpen te overleven in veranderende omstandigheden, roept het ook vragen op over de rechten en het welzijn van deze dieren.
.

Onderzoek bewijst dat ijsberen onder klimaatverandering lijden

Uitsterven

De langetermijneffecten van deze hybride kruisingen op de biodiversiteit en het ecosysteem als geheel zijn namelijk zorgwekkend. Hybride dieren kunnen kwetsbaar zijn voor uitdagingen zoals verlies van habitat, concurrentie met andere soorten en genetische degeneratie. Bovendien kunnen ze een bedreiging vormen voor de zuiverheid en integriteit van inheemse diersoorten. Dit zou heel slecht nieuws kunnen zijn voor de toch al lijdende populatie ijsberen op de planeet. Sommige wetenschappers vrezen dat hybridisatie zou kunnen doorgaan totdat ijsberen op een dag volledig worden opgenomen in de algemene grizzlypopulatie, wat effectief zou leiden tot uitsterven door te veel onderlinge kruising.

Wilde dieren van Noordpool tot Afrika hard getroffen door klimaatchaos
Grizzlyberen | Foto: publiek domein

De opkomst van de pizzlybeer herinnert ons eraan dat we als samenleving een verantwoordelijkheid hebben om de natuur te beschermen en te behouden in het licht van klimaatverandering. Dit omvat het ondersteunen van maatregelen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Ook het bevorderen van een duurzame co-existentie tussen mens en dier is essentieel. Alleen door samen te werken kunnen we een toekomst creëren waarin alle wezens, zowel zuiver ras als hybride, kunnen gedijen in een gezonde en veerkrachtige omgeving.

Bronnen

Klimaatverandering dwingt steenbok tot nachtelijke levensstijl

©AnimalsToday.nl Liesbeth Riekwel