De malafide hondenfokker en -handelaar Kevin T. zit sinds zondag twee weken in voorlopige hechtenis. T. werd vorig jaar in Nederland veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden, waarvan 9 voorwaardelijk, wegens verwaarlozing en onrechtmatig houden van honden zonder juiste papieren. Ook kreeg hij per direct een houdverbod opgelegd van minimaal 10 jaar, wat hij heeft overtreden. House of Animals Investigations spoorde vluchtfokker Kevin T. eind 2023 op in België, waar hij zijn straf dacht te ontlopen en op oude voet doorging.

Hond van vluchtfokker Kevin T.
Hond bij veroordeelde vluchtfokker Kevin T. | Foto: screenshot video House of Animals Investigations

Het Openbaar Ministerie meldt dat de Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (LID) Kevin T. afgelopen weekend heeft gehoord, nadat hij in de omgeving van Eindhoven was gesignaleerd en aangehouden. T. is daarna voorgeleid aan de rechter-commissaris en in voorlopige hechtenis is genomen, aanvankelijk voor een periode van 14 dagen, maar mogelijk langer.

Twee weken cel, in afwachting van meer

De celstraf voor Kevin T. is op basis van het bedrijfsmatig houden en fokken van honden, zonder geschikte omstandigheden en de juiste papieren. Tegelijk kreeg hij een direct geldend houdverbod opgelegd en mag 10 jaar geen huis- of hobbydieren houden. Kevin T. ging hiertegen in hoger beroep, maar tot er een uitspraak is staat het houdverbod overeind, als voorlopige voorziening.

Veroordeelde gruwelfokker Kevin T. naar België gevlucht
Veroordeelde gruwelfokker Kevin T. vluchtte naar België | Foto: screenshot video House of Animals Investigations

Vluchtfokker Kevin T.

Overal waar Kevin T. actief is laat hij een spoor van ellende achter. In Deurne hield hij grote hoeveelheden dieren in paardenstallen en op een zolder, gehouden onder slechte omstandigheden. Het OM schrijft:

“Ook probeerde hij in verband met een naderende hercontrole door de LID zo’n 120 honden te verstoppen in ongeschikte, verlaten schuren in de directe omgeving van zijn erf. Dit werd opgemerkt in de omgeving, waarna alle dieren door de inspectiedienst zijn meegenomen. Eerder had Kevin T. achtereenvolgens fokkerijen in de gemeentes Veldhoven, Overbetuwe en Stein. Ook daar kwam hij regelmatig in aanraking met de politie en inspectiedienst, waarna hij verdween en elders weer opdook.”

Het houdverbod heeft T. overtreden toen hij na een verhuizing zijn activiteiten in Heerlen voortzette. Toen ook daar de grond te heet werd onder de voeten vertrok vluchtfokker Kevin T. naar België. House of Animals Investigations spoorde hem daar op, waarna de Belgische politie direct ingreep. Ook in België hield T. honden.
.

Veroordeelde gruwelfokker Kevin T. naar België gevlucht (video)

Gedrag Kevin T. ‘sterk ondermijnend’

Het niet naleven van een rechterlijke voorlopige maatregel wordt als ‘sterk ondermijnend’ omschreven, zoals in dit geval het negeren van het houdverbod. Het OM schrijft:

“Omdat verdachte veelvuldig honden onjuist verzorgt, is (middels een voorlopige maatregel) een houdverbod opgelegd. Ondanks dit houdverbond blijft hij honden op een dieronvriendelijke manier houden en fokken.”

Na de voorlopige hechtenis van 14 dagen kan de officier van justitie een vordering gevangenhouding indienen. De kans is dus niet gering dat vluchtfokker Kevin T. binnenkort wat langer een vast adres heeft. Karen Soeters van House of Animals reageert op X:

“Hopelijk gaat hij zijn opgelegde straf van 9 maanden uitzitten.”

Bron:

©AnimalsToday.nl BVR