In de loop der tijd is het trekgedrag van grauwe klauwieren al goed onderzocht, maar van jonge grauwe klauwieren is nog weinig bekend. Afgelopen jaar hebben onderzoekers 20 jonge grauwe klauwieren voorzien van een logger. Met behulp van dit apparaatje kunnen de onderzoekers de trekroute van deze jonge vogels volgen. Vraag is of zij direct dezelfde route nemen als hun ouders, of gebeurt dat met vallen en opstaan?

Grauwe klauwier - jonge grauwe klauwieren
Grauwe klauwier | Foto: Dixi [GFDL or CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons
In de eerste helft van mei komen de meeste grauwe klauwieren pas aan in Nederland, een echte zomergast dus. Onderzoekers hopen het komend seizoen meer te weten te komen over het trekgedrag van jonge grauwe klauwieren. Omdat de vogeltjes te licht zijn om een gps-zender te dragen, wordt hun trekgedrag met behulp van geolocators in kaart gebracht. Het hele jaar door worden door deze apparaten plaatsbepalingen gemaakt van de jonge vogels. Zo’n geolocator heeft echter één nadeel: de jonge klauwieren moeten worden teruggevangen om de gegevens te verzamelen. Bij volwassen grauwe klauwieren is dit goed te doen, ruim de helft keert het jaar daarop naar dezelfde plek om te broeden. Bij jonge vogels is dit echter geenszins het geval, slechts tien tot twintig procent keert terug uit Afrika.

Hogere overleving
Uit onderzoek bleek dat de kans op terugkeer van de zwaarste jonge klauwieren in het nest bijna net zo groot is als voor volwassen klauwieren, vooral al deze jongen na het uitvliegen nog een aantal weken in de buurt van het nest blijven. Déze superfitte jongen hebben in 2014 een geolocator gekregen. Zij zullen dan ook in het seizoen van 2015 worden teruggevangen en zal voor het eerst duidelijk worden hoe jonge grauwe klauwieren hun weg vinden vanuit Afrika, ten opzichte van hun ervaren ouders. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Biosphere Science Productions (BSP) en Stichting Bargerveen in samenwerking met de Universiteit van Kopenhagen.

Bron: Natuurbericht.nl ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven