Wie zegt dat de hond of kat of een ander huisdier ‘als een kindje’ is voor hem of haar is geen overdreven dierenliefhebber, maar deze persoon behoort tot een meerderheid van de Nederlandse huisdierbezitters. Dat blijkt uit een onderzoek van het consumentenprogramma ‘Radar’ van AVROTROS onder leden van het eigen testpanel.

huisdieren
Bij ruim een kwart van de baasjes mag het huisdier op bed slapen | Foto: Pixabay

Maar liefst 70 procent van de leden van het Radar Testpanel met huisdieren geeft aan dat het dier ‘als een kind zo dierbaar is’. Dit uit zich onder meer in het toestaan dat het huisdier op bed mag slapen, wat bij ruim een kwart (27 procent) van de respondenten het geval is. In de meeste gevallen gaat het daarbij om een kat (47 procent) of een hond (54 procent), of beide. Slechts bij 2 procent van de deelnemers van het onderzoek vindt de partner het niet goed dat het huisdier op bed slaapt.

Meerderheid
Aan het onderzoek werd meegedaan door 34.093 leden van het testpanel dat bestaat uit meer dan 100.000 personen en 54 procent daarvan heeft aangegeven een huisdier te hebben. Honden en katten zijn in de overgrote meerderheid. Overige huisdieren zijn vissen (11 procent), vogels (10 procent), knaagdieren (9 procent) of een terrariumdier (1 procent). Bij de laatste groep gaat het om hagedissen, slangen, schildpadden, wandelende takken en spinnen. In 39 procent van de huishoudens is gekozen voor een dier of meerdere dieren uit het asiel. Meer dan een kwart heeft 1 huisdier en 7 procent maar liefst 5 of meer. Een derde zou graag meer dan één huisdier hebben.

Zorgen
Wie een huisdier heeft is natuurlijk verplicht om daar goed voor te zorgen. Voor veel huisdierbezitters vormt de beperkingen qua bewegingsvrijheid wel een belemmering en dat is vaak een reden om niet meer dieren in huis te nemen of helemaal geen huisdier te hebben. Ook spelen de kosten een rol, zoals voor voedsel. Gemiddeld wordt er maandelijks zo’n 30 euro uitgegeven aan eten voor het huisdier en jaarlijks 100 euro aan de rekening voor de dierenarts. Van de huisdierbezitters heeft maar liefst 24 procent 1000 euro of meer over voor een operatie of medicamenten. In totaal 8 procent van de gevallen hebben de baasjes hiervoor een verzekering afgesloten

Verdriet
De liefde voor onze huisdieren zorgt op zijn tijd ook voor verdriet, zoals bij ziekte of een overlijden. Door 41 procent wordt dit gezien als een nadeel van het hebben van huisdieren. Ook de ‘rommel’ die een huisdier kan geven wordt genoemd, net als de kans op geuroverlast, of bijvoorbeeld het niet op vakantie kunnen.

Maar het is duidelijk dat wij Nederlanders dol zijn op onze huisdieren en er veel voor over hebben om ze een gelukkig leven te geven, zoals zij ons gelukkig maken met hun liefde en aanhankelijkheid.

De volledige uitkomst van het onderzoek is gepubliceerd in het magazine RADAR+, nummer 3 van 2016. Ook op de website van Radar is de uitkomst van het onderzoek te lezen.

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel