Olifanten die in gebieden buiten het Nationaal Park Etosha in Namibië wonen, zijn meer gestrest dan de olifanten die in het park leven.

stress
Olifanten buiten het nationaal park Etosha ervaren meer stress dan olifanten die in het park leven | Fotocredit: Keith Roper Flickr via Compfight cc

Dit concludeerden onderzoekers uit Noorwegen en Namibië, die in samenwerking met het Ministerie van Milieu en Toerisme onderzoek verrichten naar het belang van beschermde gebieden voor het stressniveau van olifanten. Het onderzoeksteam van het Noorse Instituut voor Natuuronderzoek (NINA) en de Noorse Universiteit voor Wetenschap en Technologie onderzochten de stressniveaus aan de hand van olifantenpoep. Stress leidt namelijk tot verhoogde niveaus van het stresshormoon, wat uiteindelijk te meten is in ontlasting.

In totaal onderzochten ze de ontlasting van 56 olifanten binnen het park en 35 olifanten buiten het park. Hieruit bleek dat de olifanten die buiten het park wonen meer stress ervaren dan olifanten die in het park zelf wonen.

Menselijke verstoringen
Deze verhoogde stressniveaus zijn volgens de onderzoekers te wijten aan meer interacties met mensen. De gemeenschappen rondom het nationale park groeien hard door het toenemende toerisme in het park. Hierdoor ontstaan er steeds meer verstoringen in het gebied en dit heeft grote invloed op de olifantenkuddes die buiten het park leven. Craig Jackson, onderzoeker bij NINA, zegt hierover:

“Olifanten proberen mensen zoveel mogelijk te vermijden, bijvoorbeeld door alleen na zonsondergang waterbronnen te bezoeken en overdag weg te blijven van wegen. Toch zullen olifanten zich aangetrokken voelen tot kunstmatige waterbronnen en landbouwgewassen, vooral tijdens het droge seizoen, waardoor de kans op stressvolle confrontaties tussen olifanten en mensen toeneemt.”

In het Nationale Park Etosha wonen zo’n 3000 Afrikaanse olifanten. Het park is streng gereguleerd en volledig omheind. Als een van de meest populaire natuurgebieden in Afrika, trekt het park bezoekers van over de hele wereld.

Belangrijke bevindingen
Naast verhoogde stressniveaus vonden de onderzoekers ook dat er kleinere kuddes en minder kalven waren in de olifantengroepen buiten het park. Of dit komt door stressniveaus moet nog verder worden onderzocht.

Deze bevindingen uit het onderzoeken onderbouwen het belang van beschermde gebieden zoals het Etosha National Park. Daarnaast moedigt het besluitvormers aan door te gaan met het verminderen van door de mens veroorzaakte verstoringen.

Bronnen: Political Lore, Science Nordic ©Animals Today Nadine van Wissen