In Kerala, India, is een verdachte opgepakt die te maken zou hebben met de dood van een 15-jarige zwangere olifant. Naar twee andere verdachten wordt nog gezocht. De olifant kwam om het leven nadat ze ernstig gewond raakte na het eten van een vrucht die gevuld was met explosieven. Het incident veroorzaakte enorme verontwaardiging over de hele wereld. De verdachten wacht een gevangenisstraf van maximaal 7 jaar.

olifant sterft door vrucht met explosieven
De olifant zoekt verzachting van de pijn | Foto: screenshot video AFP/YouTube

Het stervende dier werd in de Velliyar rivier in het Palakkad district ontdekt door parkwachter Moham Krishnan, die er alles aan deed om het dier te helpen en er foto’s van op Facebook plaatste. Krishnan spreek in eigen woorden met respect over de olifant:

“Het was niet zozeer haar dood, maar de manier waarop ze stierf – een dikhuid met blijvende verdraagzaamheid, ze was een vertederend beeld van genade; er was een gevoel dat ze misschien een zeer geëvolueerd wezen was.”

Hartverscheurende tekeningen

Het incident ging vervolgens snel viraal op de sociale media, te meer omdat de olifant zwanger bleek en haar ongeboren kalf met haar stierf. Dit droevige gegeven inspireerde een aantal kunstenaars tot het maken van prachtige, maar hartverscheurende tekeningen.
.

.

https://twitter.com/dal_191/status/1268631973616128003

.

 

Ondraaglijke pijn

De wilde olifant stierf hoogstwaarschijnlijk na het eten van een vrucht gevuld met explosieven. Door de explosie verwondde ze haar mond en tong zo ernstig, dat ze niet meer kon eten of drinken. Ze liep zo’n twee weken rond met ondraaglijke pijn voordat ze op 25 mei in de Velliyar rivier belandde, uitgehongerd en doodmoe. Daar dipte ze haar mond in het koele water, waarschijnlijk om de pijn te verlichten. Omdat ze zo zwak was, was men bang dat ze zou verdrinken. De lokale bevolking wilde haar daarom uit het water helpen met twee ‘kumki’ (getrainde) olifanten, maar ze verdronk voordat ze eruit kon worden getrokken, op 27 mei.

olifant sterft door vrucht met explosieven
Een olifant die als werkdier ingezet wordt voelt aan de overleden soortgenoot | Foto: screenshot video AFP/YouTube

Haar stoffelijk overschot werd naar Kacheriparambu gebracht, waar ze werd begraven met haar twee maanden oude foetus naast haar. World Animal Protection India reageert aangeslagen op hun Facebookpagina:

“We veroordelen deze wrede daad sterk en vragen om de daders te arresteren. We moeten onze wilde dieren beschermen en koesteren, en ze niet martelen of op deze wijze doden.”

Geen ananas maar kokosnoot met explosieven

Geluiden dat iemand het dier bewust een ananas met vuurwerk had gegeven, worden door plaatselijke autoriteiten ontkracht. Na de autopsie van de olifant bleek het te gaan om een kokosnoot met explosieven, een zogenaamde ‘snare bom’ die landbouwers illegaal gebruiken om wilde dieren, zoals zwijnen, te verjagen.

https://www.facebook.com/WorldAnimalProtectionIndia/photos/a.525480104224549/2851870271585509

Verdachten opgepakt

Volgens de Hindustan Times is de gearresteerde persoon geïdentificeerd als P. Vinson, een werknemer op een rubberplantage. Naar twee andere mannen, de eigenaar van de plantage en zijn zoon, wordt nog gezocht. Vinson bekende dat zij op 12 mei meerdere kokosnootbommen aan de rand van de plantage hadden gelegd om wilde zwijnen te verjagen. In een schuur van de plantage zijn explosieven aangetroffen die mogelijk voor deze snare bommen zijn gebruikt.

De mannen staat naar verluid een gevangenisstraf te wachten van drie tot zeven jaar. Ondanks dat de vrucht niet bedoeld was voor de olifant maar voor wilde zwijnen, zijn de mannen wel verantwoordelijk voor de dood van een bedreigde diersoort, en dus in overtreding van de Wildlife Act.

Let op: onderstaande video van AFP op YouTube bevat beelden die als schokkend ervaren worden:
.

.

Steeds vaker mens-dier-conflicten

In India wonen naar schatting 30.000 Aziatische olifanten, zo’n 60 procent van het totaal. Stedelijke uitbreiding brengt de dieren steeds vaker in conflict met mensen. Volgens gegevens van de Indiase regering zijn tussen 2014 en 2019 ongeveer 2.360 mensen gedood bij aanvallen van olifanten. In dezelfde periode stierven ongeveer 510 olifanten, waaronder 333 door elektrocutie en ongeveer 100 door stroperij en vergiftiging, aldus de cijfers.

De dood van de olifant in Kerala was reden voor het National Green Tribunal om een commissie te vormen die maatregelen zal nemen om wilde dieren beter te beschermen en om conflicten tussen mens en dier in de toekomst tot een minimum te beperken.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Liesbeth Riekwel