In Australië worden op garnalenboerderijen de ogen van vrouwtjesgarnalen uitgestoken om zo de frequentie van voortplanting te verhogen. Deze afschuwelijke praktijken worden op bijna alle garnalenboerderijen ter wereld gehanteerd.

garnalenboerderijen
Foto: video still Animals Australia

Achter de ogen van de vrouwtjesgarnaal bevindt zich een hormonale klier die invloed heeft op de voortplanting. De klier zorgt er voor dat de garnaal zich alleen kan voortplanten als de omstandigheden daarvoor geschikt zijn. Stress en een drukke omgeving hebben een negatieve invloed op de hormonale klier. Door de ogen van de garnalen uit te steken of uit te branden wordt de klier kapot gemaakt en planten de garnalen zich sneller voort.

Volgens onderzoekers raken de garnalen die niet meer kunnen zien gedesoriënteerd, tikken ze met hun staart wat duidt op een ontsnappingsreflex en wrijven zij over hun beschadigde ogen. Geconcludeerd wordt dat:

“Deze praktijken zijn traumatisch, niet alleen vanwege het uitsteken zelf maar ook vanwege het ongemak en de hormonale veranderingen die het tot gevolg heeft.”

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

In de juiste omgeving planten vrouwelijke garnalen zich ook voort zonder dat men de ogen hoeft uit te steken. In Zuid Amerika heeft een van de grootste keten van garnalenboerderijen, SeaJoy, deze gruwelijke praktijken dan ook afgeschaft.

Animals Australia vraagt de bezoekers van haar website om Australische garnalenboeren te laten weten wat zij van de afschuwelijke praktijken vinden. Laat hier horen wat jij er van vindt.

Bron: Animals Australia ©AnimalsToday.nl Lianne Raat