De ogen afknippen bij een vrouwtjesgarnaal zorgt ervoor dat ze eerder en meer eitjes legt. Voor een garnalenkweker is dat voldoende reden om deze handeling te verrichten, want dit ontoelaatbaar dierenleed levert hem geld op. Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt het echter ook toelaatbaar en steunt daarom een gezamenlijke motie van NSC en PvdD. Nakomelingen waarvan bij de moeder de ogen zijn afgeknipt mogen niet verkocht worden in Europa.

Meerderheid tegen ogen afknippen bij garnalen
Meerderheid tegen ogen afknippen bij garnalen | Foto (garnaal in aquarium): publiek domein

Het is niet moeilijk te stoppen met de verkoop van garnalen waarvan de moeder afgeknipte ogen had. AH deed dat in 2023 en had daar geen motie voor nodig. De grootgrutter reageert tegen RTL Nieuws:

“Sinds 2023 zijn wij als eerste supermarkt overgestapt op een transparante en duurzamere tropische garnalenketen.”

De term ‘duurzaam’ kan voor critici geen verband houden met voedsel dat de halve wereld rond moet reizen om bij ons in de schappen te belanden. Vrijwel alle grote garnalen in de Nederlandse supermarkten en viswinkels zijn gekweekt in tropische regionen. Tegelijk is het toe te juichen wanneer een grote speler als AH de ogen verwijderen bij een vrouwelijke garnaal erkent als ontoelaatbaar dierenleed.
.

Het leed achter de garnalencocktail

Ogen afknippen

Direct achter de ogen van een vrouwelijke garnaal ligt een orgaan wat een rol speelt de hormoonhuishouding. De ogen afknippen maakt dat de garnaal eerder eitjes gaat leggen en meer eitjes produceert in haar leven. Tel uit je winst als garnalenkweker, maar de dieren ervaren pijn, raken gedesoriënteerd en trekken zich terug, aldus de Partij voor de Dieren. NSC spreekt van ‘zeer onwenselijk dierenleed’.
.

Ogen van levende garnalen uitgestoken op Australische garnalenboerderijen

.
De motie van NSC en PvdD krijgt volgens RTL Nieuws steun van VVD, GroenLinks-PvdA, D66 en SP. Een verbod kan dus rekenen op een Kamermeerderheid. Het doel is een Europees importverbod, waarvoor Nederland gaat pleiten in het Europees Parlement. Van daaruit kan volgens NSC en PvdD met de juiste wetgeving veel dierenleed voorkomen worden:

“Het is heel belangrijk om als Europa samen op te trekken. Nederland moet hierin het voortouw nemen en landen oproepen tot een verbod op deze garnalen.”

Bron:

Weetjes: de luidruchtige pistoolgarnaal en zijn matties

©AnimalsToday.nl BVR