In woningen en boerderijen in een dorp bij de Chinese stad Yanshi zijn honderden dode varkens en meer dan honderd dode honden aangetroffen. Vermoed wordt dat er een verband is tussen de dode dieren en nabijgelegen chemische fabrieken. De fabrieken hebben opdracht gekregen hun productie op te schorten en de politie te helpen met een strafrechtelijk onderzoek naar dit incident. 

Yanshi - China - dode honden
Yanshi – China | Foto: Google Maps

Er zouden inmiddels luchtmetingen zijn verricht, maar vooralsnog zouden hierbij geen giftige gassen zijn gemeten. Ook het drinkwater zou in orde zijn, aldus het propagandakantoor van Yanshi. Er zou ook geen verband zijn met de nieuwe vogelgriepvariant die in China rondwaart.

Vorige maand werden duizenden dode varkens, eenden en vissen uit een rivier gehaald die dwars door Shanghai loopt. De overheid liet de bewoners weten zich geen zorgen te maken over hun gezondheid. Wat ze niet te horen kregen waren overtuigende verklaringen voor het doden en dumpen van deze dieren in de rivier.

In China moeten varkens die door een ziekte zijn gestorven worden verbrand of begraven, maar soms verkopen boeren de karkassen aan slachthuizen. In het verleden is hierdoor veel besmet vlees op de markt gekomen. Doordat de politie een campagne is begonnen om de illegale handel in besmet varkensvlees aan banden te leggen, worden deze zieke en dode dieren nu waarschijnlijk in de rivier gedumpt.

Lees de eerdere berichtgevingen terug:

Meer dan 3.000 dode varkens in rivier Shanghai

Na 16.000 dode varkens nu 1.000 dode eenden in Chinese rivieren

Na dode varkens en eenden nu dode vissen bij Shanghai

Bron ©PiepVandaag.nl Nicole Brinker