Een gigantische aardbeving met een kracht van 7,8 heeft deze week grote delen van Turkije en Syrië verwoest. Meer dan 20.000 doden zijn inmiddels te betreuren en de teller loopt nog steeds op: een humanitaire ramp van ongekende omvang. Naast de vele menselijke slachtoffers, heeft de aardbeving talloze dieren ontheemd en in kritieke toestand achtergelaten, zwaargewond of nog steeds gevangen onder het puin. Diverse hulporganisaties, zoals het International Fund for Animal Welfare (IFAW), doen wat ze kunnen om noodhulp te bieden aan de dieren en hun verzorgers.

Noodhulp aan dieren na aardbeving Turkije en Syrië start op
Geredde kat in Syrië | Foto: screenshot video Ernesto’s Sanctuary for Syrian Cats/Twitter

Veel dieren hebben net als mensen alles verloren: hun huizen, hun families, hun voedsel, hun veiligheid. Ze dwalen door het puin en kampen met onbehandelde verwondingen en ijzige kou. Mensen van wie hun huis is ingestort, zoeken wanhopig naar onderdak voor hun dieren. En dieren zoeken verdwaasd naar hun mensen.
.

Noodhulp aan dieren na aardbeving Turkije en Syrië start op

Het meeste nieuws komt uit Turkije, maar ook Syrië is zwaar geraakt. Ernesto’s Sanctuary for Syrian Cats in Aleppo meldt zelf lichte schade, maar in de omgeving is veel vernield. Ze halen katten en honden uit het toch al door oorlog verwoeste gebied, waar nu nog meer huizen in puin zijn door de aardbeving.

Noodhulp aan dieren na aardbeving Turkije en Syrië start op

Hulpacties

De autoriteiten in Turkije en Syrië hebben al moeite genoeg om de hulp aan mensen op gang te krijgen, laat staan de hulp aan dieren. En net als bij mensen, nemen de overlevingskansen van de dieren in deze omstandigheden steeds verder af naar mate de tijd verstrijkt. Het is (en blijft) nog steeds bar koud, en de dieren kunnen bezwijken aan onderkoeling en bevriezing. Het is dus zaak zo snel mogelijk hulp te bieden. Onder andere het IFAW en Network for Animals zijn hulpacties gestart om de dieren te helpen.

Noodhulp aan dieren na aardbeving Turkije en Syrië start op
Geredde kat is totaal van slag | Foto: Haytap – Animal Rights Federation in Turkey/Facebook

Lokale helden

Ook ter plekke zijn vele initiatieven ontstaan. Op sommige plaatsen zetten bussen vol lokale vrijwilligers zich in om de dieren te helpen, gebruik makend van de spullen die ze maar om zich heen konden verzamelen.

De Turkse dierenhulporganisatie HAYTAP vangt dieren op die hun eigenaar hebben verloren. Veel materiaal is er niet, de noodtenten die ze hebben opgezet puilen uit. Ook delen ze dierenvoeding uit aan mensen die hun huisdieren bij zich hebben. Want ook aan geld en diervoeding is een groot gebrek.
.

Bron: Haytap – Animal Rights Federation in Turkey/Facebook

Lichtpuntjes

De lokale hulpteams worden overspoeld met wanhopige telefoontjes van mensen die proberen hun dieren onder het puin vandaan te redden. Af en toe worden dieren gered uit de brokstukken. Het levert hartverwarmende beelden op. Kleine lichtpuntjes in de ellende, zoals de kat die door een reddingshond werd gevonden in het puin:
.

.
In onderstaand filmpje halen vrijwilligers 60 uur na de aardbeving een hond levend onder het puin vandaan:

Deze kat heeft door de aardbeving zeker een van haar 9 levens verspeeld, maar ze is gezond en wel gered door een reddingsploeg in Dyakabir, in het zuidoosten van Turkije:
.

De hereniging tussen een boekwinkelkat en zijn mens toont verlangen naar de warmte en liefde van de dieren waarmee we samenleven:
.

.
Sociale media zijn erg belangrijk om contact met familie en vrienden te krijgen, om te horen of het goed gaat. Ook worden media als Twitter gebruikt om dieren en mensen te herenigen. Terwijl het verdriet voor mens en dier immens is, zijn er gelukkig lichtpuntjes. Bij iedere redding weer:
.

Voorspellen

Dat dieren lijden en emoties hebben, daar vindt de wetenschap steeds meer bewijs van. Maar mogelijk ‘voelen’ ze ook aardbevingen aankomen, en zelfs eerder dan de meetapparatuur dat kan. Op sociale media gaan filmpjes rond van opmerkelijk onrustig gedrag van kauwen en kraaien die met hun vluchtgedrag de aardbeving in Turkije en Syrië zouden voorspellen. Dit soort gedrag is ook bij andere aardbevingen gezien.
.

.
De vogels zouden reageren op veranderingen in het magnetisch veld van de aarde. Dit zijn niet alleen sterke verhalen van ooggetuigen. Ook de wetenschap lijkt aanwijzingen te vinden dat verschillende diersoorten in staat zijn trillingen in bodem of lucht eerder aan te voelen dan mensen met hun seismografische apparatuur. Ze kunnen aardbevingen misschien zelfs al voor de voorschokken waarnemen, zeggen sommige onderzoekers.

In 2020 is in het wetenschappelijk tijdschrift Ethology een onderzoek gepubliceerd uitgevoerd onder leiding van de Duitse onderzoeker Martin Wikelski, hoogleraar diergedrag en directeur van het Max Planck Instituut voor Diergedrag. Hieruit bleek dat honden al drie kwartier onrustig gedrag vertoonden voordat de meetapparatuur trillingen registreerden. Volgens Wikelski zouden honden mogelijk zelfs tot 12 uur eerder dan mensen aardbevingen zien aankomen. Voor meer bewijs hoeven we niet ver van huis. Läslo Evers, hoofd Seismologie en Akoestiek bij het KNMI en hoogleraar seismo-akoestiek aan de TU Delft:

“Bij de aardbevingen in Groningen hoor ik ook vaker van mensen dat hun honden en koeien afwijkend, onrustig gedrag vertoonden vóór een beving.”

Doneren

Sommige dieren kunnen dus de laagfrequente trillingen van een aardbeving aanvoelen. Maar hoe dit precies werkt, is nog niet bekend. Feit is dat veel dieren de ramp niet tijdig konden ontvluchten. De honden en katten die uit het puin zijn gehaald, en talloze dieren die nog steeds vastzitten en doodsbang zijn, hebben onmiddellijk hulp nodig.

Het International Fund for Animal Welfare (IFAW) zal de komende maanden aanwezig zijn in de rampgebieden om dieren en mensen te helpen. Zij hebben tientallen jaren ervaring met rampenrespons en zijn daardoor deskundig uitgerust om te helpen in zelfs de meest schrijnende noodsituaties. Elke donatie is heel erg welkom, dit kan via de pagina van het IFAW.

Bronnen:

#GNvdD: Herder waarschuwde baasje voor aardbeving Italië

©AnimalsToday.nl Liesbeth Riekwel