Op 11 september sluit de periode waarin mensen het Europees burgerinitiatief ‘Stop de Kooien – End the Cage Age’ kunnen tekenen. Dit initiatief, gesteund door een groot aantal organisaties, werd inmiddels door ruim 1,46 miljoen Europeanen ondertekend en pleit voor een verbod op het gebruik van alle kooien in de veehouderij. Help jij mee de eindspurt te maken naar 1,5 miljoen?

stop de kooien
Nog 1 week om te tekenen, stop de kooien in de veehouderij | Foto: CIWF

De Europese Commissie is bij 1 miljoen handtekeningen verplicht om met een officiële reactie te komen op het burgerinitiatief en het Europees Parlement zal erover moeten stemmen. Initiatiefnemer is Compassion in World Farming (CIWF). Geert Laugs, directeur CIWF Nederland:

“Dit laat zien dat Europeanen een beter leven voor de dieren willen. Het is gewoonweg niet meer van deze tijd om dieren op te sluiten in kooien. Dieren lijden vreselijk, terwijl alternatieve systemen, zoals met vrije uitloop, volop voorhanden zijn. Het is tijd dat Brussel haar verantwoordelijkheid neemt.”

In Nederland wordt het burgerinitiatief naast CIWF ondersteund door Varkens in Nood, World Animal Protection, de Dierenbescherming, VierVoeters, Bont voor Dieren, CAS International en Wakker Dier.

stop de kooien
Posters tegen kooien in de veehouderij op treinstations | Foto: CIWF

Dierenleed in kooien

In de Europese veehouderij zitten honderden miljoenen dieren opgesloten in kooien. Het gaat om kippen in zogenoemde ‘verrijkte kooien’ en koloniekooien, moedervarkens in kraamkooien, konijnen, kwartels, kalveren in individuele boxen en eenden en ganzen bij de productie van foie gras.

stop de kooien
Konijnen in kooien | Foto: CIWF

De kooihuisvesting leidt tot zeer ernstig dierenleed. De dieren hebben zeer beperkte bewegingsvrijheid en bijna geen mogelijkheid voor hun natuurlijke gedrag. Veel dieren, zoals konijnen, kwartels en kippen, staan op draadgaas dat in hun pootjes snijdt; andere, zoals moedervarkens en kalveren, liggen op harde betonnen vloeren of roosters boven de mestkelder.

stop de kooien
Moedervarken in kraamkooi op rooster | Foto: CIWF

De opsluiting in krappe ruimtes leidt vaak tot frustratie, stress, verwondingen en afwijkend gedrag. In de commerciële veehouderij zijn voor alle dieren alternatieven beschikbaar die beter dierenwelzijn garanderen, zoals houderijen met vrije uitloop.

Stop de kooien!

Het gaat erg goed met het initiatief: online zijn in Europa nu ruim 1,46 miljoen handtekeningen verzameld, waarvan 153.000 afkomstig uit Nederland. In de week die nog rest is het doel om het totaal naar 1,5 miljoen steunbetuigingen te krijgen en daarmee het grootste EU-burgerinitiatief voor dieren te worden. Help je mee?

Dieren horen niet in kooien | Foto: CIWF

Bron:

  • Persberichten CIWF