In het Zuid-Limburgse Savelsbos, vlakbij Maastricht, is voor het eerst de zoomvlekspanner gezien. Deze nachtvlinder is nooit eerder waargenomen in Nederland. In België en Duitsland werd deze vlindersoort wel eerder gezien en het lijkt erop dat het dier zijn leefgebied aan het uitbreiden is. Mogelijk is klimaatverandering hiervan de oorzaak.

Zoomvlekspanner
Zoomvlekspanner | Foto via lepiforum.de

Eric Poulsen, Paul Vossen en Mark de Mooij deden de ontdekking toen zij ’s avonds met hun lamp- en lakenopstelling nachtvlinders aan het bestuderen waren. Regelmatig zien ze veel verschillende bijzondere en zeldzame nachtvlindersoorten. maar de zoomvlekspanner is wel heel bijzonder.

“Na een eerste vluchtige blik op het laken dacht ik dat het om de drievlekspanner (Stegania trimaculata) ging. Die vrij zeldzame, nauwverwante soort had ik namelijk al vaker gezien. Maar al vrij snel werd het duidelijk dat het een zoomvlekspanner (Stegania cararia) moest zijn. Deze soort is vrij onmiskenbaar en wordt al een aantal jaren achter elkaar in België gezien”, aldus Paul Vossen.

Naast België en Duitsland komt de zoomvlekspanner voor in landen verder naar het zuiden maar vooral in het oosten van Europa. Ook op de Britse eilanden en het zuiden van Finland worden de vlinders gezien.

In 2009 werd de bijzondere nachtvlinder voor het eerst in Vlaanderen waargenomen en is sindsdien elk jaar gezien. Het lijkt alsof de vlinder trekgedrag vertoont.

Nu is de vraag of de zoomvlekspanner zich ook in Nederland voortplant en of hij nog op andere plaatsen zal worden gezien.

Misschien wordt de vlinder waargenomen tijdens de 10e Nationale Nachtvlindernacht, die in het weekend van 27 en 28 juni wordt gehouden. Deze wordt georganiseerd door De Vlinderstichting in samenwerking met de werkgroep Vlinderfaunistiek van EIS-Nederland.

Kijk voor meer informatie op Nachtvlindernacht.nl

©PiepVandaag.nl