Bij een felle brand aan de IJweg in Nieuw-Vennep (NH) zijn afgelopen nacht zowel vogels als vissen om het leven gekomen. Een loods met dierenspeciaalzaken brandde in zijn geheel af, zonder dat de brandweer ook maar één dier kon redden. De verslagenheid is groot.

Vogels en vissen dood bij brand dierenspeciaalzaken Nieuw-Vennep
Vogels en vissen dood bij brand dierenspeciaalzaken Nieuw-Vennep | Foto (illustratief): publiek domein

De eerste melding kwam gisteravond kort na half 11 binnen bij de alarmcentrale. Al snel moest worden ‘opgeschaald’ naar ‘zeer grote brand’. Met diverse spuitwagens en hoogwerkers werd geprobeerd de brand onder controle te krijgen, maar tevergeefs.
.

.
In de loods bevonden zich Mink Vijver- en Aquariumspeciaalzaak en de vogel- en papegaaienspeciaalzaak Allesvooruwvogel.nl. Laatstgenoemde schrijft op Facebook:
.

Vogels en vissen dood bij brand dierenspeciaalzaken Nieuw-Vennep

Op de website van Allesvooruwvogel.nl staat een mededeling voor klanten:

“Wegens een grote uitslaande brand is ons winkel verwoest. Al onze winkelvogels zijn hierbij omgekomen samen met alle kweekkoppels. Bestellingen zullen voorlopig niet uitgeleverd worden.”

.

.
Mink Vijver- en Aquariumspeciaalzaak schrijft op Facebook:

“Woorden schieten te kort. De droom, het levenswerk, is verdwenen. Opgegaan in een vlammenzee, binnen 20 minuten geheel weggevaagd. MINK vijver en aquariumspeciaalzaak is in tranen en vol ongeloof.”

NH Nieuws meldt dat de schade enorm is. Over de oorzaak van de brand is nog niets gemeld en er worden ook geen exacte aantallen slachtoffers genoemd. Wel weten we dat het leed van de dieren onbeschrijfelijk is geweest en dat ook de eigenaren van de speciaalzaken diep geraakt zijn door het verlies van hun ‘levenswerk’. Opvallend genoeg worden veel nieuwsberichten daarna afgerond met een soort geruststelling dat er ‘niemand gewond raakte’, waarbij de gedachte klaarblijkelijk is dat een dier niet ‘iemand’ kan zijn, hoe groot zijn of haar persoonlijkheid ook is.

De verkoop van dieren in winkels is heikel punt, want zonder juiste informatie kunnen mensen impulsaankopen doen die zelden goed eindigen voor het dier.

Bronnen:

70.000 dieren dood door bosbranden in Alicante, Spanje

©AnimalsToday.nl BVR