De Senaat van de staat New York heeft een wet aangenomen die ervoor zorgt dat dieren beter worden beschermd bij rampen. Bij brand, overstromingen of andere rampen moeten gemeenten voortaan zorgen voor opvangplekken waar mensen samen met hun huisdieren terechtkunnen. De wet (S896) verplicht gemeenten in New York om in hun officiële rampenbeleid ook rekening te houden met tijdelijke opvangplekken waar dieren welkom zijn. Want een ramp treft nooit alleen mensen.

Tijdens de verwoestende bosbranden bij Los Angeles afgelopen januari kwamen dertig mensen om het leven. Eén verhaal raakte velen diep: een 85-jarige vrouw bleef in haar auto bij haar huis zitten en overleed omdat ze haar hond, papegaaien, kanarie en schildpad niet wilde achterlaten. Dit laat pijnlijk zien wat er misgaat als dieren niet worden meegenomen in noodplannen. Senator Monica R. Martinez, die de wet indiende, zegt het treffend:
“Als je in rampenplanning dieren achterlaat, laat je óók mensen achter.”
Wat de wet over rampen regelt
De nieuwe wet verplicht gemeenten om bij hun rampenplannen expliciet na te denken over dieren. Concreet betekent dit dat er vooraf opvanglocaties moeten worden geregeld waar mensen samen met hun huisdieren heen kunnen als ze hun huis moeten verlaten. Ook moeten gemeenten samenwerken met dierenasiels, dierenhulporganisaties en dierenartsen om die opvang mogelijk te maken. De bedoeling van dit vangnet is dat mensen sneller en veiliger evacueren omdat ze hun dieren kunnen meenemen. Dat bespaart uiteindelijk levens van mensen en dieren.
Meer dierenbeschermingswetten van Martinez op komst
Het voorstel is ingediend door Senator Monica R. Martinez, een Salvadoraans-Amerikaanse politica die zich sterk inzet voor dierenwelzijn. Als voorzitter van de Commissie voor Huisdierwelzijn in de Senaat van New York heeft zij meerdere wetten geïntroduceerd om dieren te beschermen, waaronder strengere straffen voor dierenmishandeling, het verbod op de verkoop van exotische dieren als huisdieren en hoge boetes voor het achterlaten van een dier of het onvoldoende bieden van bescherming bij hitte of kou.
Haar toewijding aan dierenrechten is mede ingegeven door de overtuiging dat dierenmishandeling vaak samenhangt met andere vormen van geweld, zoals huiselijk geweld. Martinez streeft ernaar om zowel dieren als mensen in kwetsbare situaties beter te beschermen door middel van wetgeving en bewustwording. Martinez:
“Ik ben vastbesloten om de rechten en bescherming van degenen die niet voor zichzelf kunnen opkomen te versterken door beleid te implementeren dat de veiligheid van dieren in heel New York garandeert.”
Bescherming bij rampen in Nederland
In Nederland bestaat er (nog) geen wet die verplicht dat dieren deel uitmaken van rampenplannen. Wel is er sinds 2012 het Diergezondheidsplan rampen (onderdeel van het nationale crisisplan), maar dat gaat vooral over vee en niet over huisdieren.
In de Wet dieren (2013) staat dat eenieder verplicht is om hulpbehoevende dieren de nodige zorg te verlenen. Dit geldt voor alle dieren, ongeacht of ze gehouden worden of in het wild leven. Dus ook tijdens hittegolven, overstromingen of andere noodsituaties moet eenieder passende maatregelen nemen om het welzijn van dieren te waarborgen. En in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) kunnen gemeenten regelen wat er gebeurt met dieren bij bijvoorbeeld woningontruiming, maar dit verschilt per gemeente.
Kortom, ook in Nederland is het tijd om huisdieren concreter te betrekken in plannen bij rampen.
Dieren in Rampen geeft ook dieren prioriteit bij crisisbeheersing
Waarom het nú moet gebeuren
Rampen zoals bosbranden, overstromingen en extreem weer komen steeds vaker voor. Tegelijkertijd raken opvangcentra overvol en staan dierenhulporganisaties onder extreme druk. Zonder structurele opname van dieren in rampenplannen blijft het lot van veel dieren afhankelijk van toeval en goodwill. Dat is onverantwoord. Willen we écht voorkomen dat dieren en hun eigenaren in gevaar komen, dan moeten politici nú in actie komen, heldere regels vastleggen en zorgen voor betere opvang en bescherming bij rampen.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Liesbeth Riekwel