De Nederlandse jager die vorig jaar in Duitsland een wolf doodschoot moet voor de rechter in datzelfde land verschijnen. De man zegt dat hij de wolf uit noodweer doodde. De Duitse openbaar aanklager in de stad Potsdam is het daar niet mee eens.

wolvin Naya
Nederlandse jager voor rechter wegens doden wolf | Foto: Pixabay

Tijdens een internationale drijfjacht bij Berlijn schoot de jager de wolf dood omdat het dier volgens de man agressief zou zijn tegen de jachthonden en dreigde ze te verscheuren. Daarop schoot de Twentenaar de wolf dood.

Duitse wolf doodgeschoten door Twentse jager

In Duitsland is de wolf een beschermde diersoort. De jager wordt verdacht van overtreding van de Duitse Natuurbeschermingswet. De man hangt een maximale gevangenisstraf van zes maanden tot vijf jaar boven het hoofd. Ook kan hij een boete van maximaal 50.000 euro opgelegd krijgen. Het Openbaar Ministerie deed de jager eerder een schikkingsvoorstel van 5.000 euro. Dat werd echter afgewezen door zowel de jager als door de Duitse jagersvereniging.

Woordvoerder Oliver Kramm laat weten dat het om een unieke zaak gaat:

“Er is mij geen eerder geval bekend van iemand die vervolgd wordt voor het doodschieten van een wolf in een vermeende noodsituatie. Of daadwerkelijk sprake was van zo’n situatie zullen we zien in de rechtszaal.”

Er worden met enige regelmaat illegaal wolven gedood in Duitsland, waar in totaal 73 roedels leven. In deelstaat Brandenburg, waar de jacht plaatsvond, bevinden zich 37 roedels. In 2017 werd in Brandenburg een Deense jager schuldig bevonden aan het illegaal doden van een wolf. Die zaak is daarna geschikt met een geldbedrag. In 2018 werden in Duitsland 80 dode wolven gevonden, waarvan er zeker 9 illegaal aan hun einde kwamen.

Wanneer de man precies voor de rechter moet komen, is nog niet bekend.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl