Op dinsdag 27 mei gaat de Animal Crime Unit (ACU) officieel van start. Het gespecialiseerde onderzoeksteam richt zich op het ontmaskeren van internationale en nationale criminele netwerken omtrent mishandeling en illegale handel in dieren. De ACU werkt grotendeels undercover en staat onder leiding van dierencrimefighter Karen Soeters.

Karen Soeters staat aan het hoofd van het onderzoeksteam van de Animal Care Unit.
De Animal Care Unit werkt grotendeels undercover en staat onder leiding van dierencrimefighter Karen Soeters | Foto: Sabine Bison

De ACU is een initiatief van House of Animals en richt zich met gerichte acties, undercoveronderzoek en juridische stappen op criminele netwerken die dieren structureel uitbuiten.

Nederlands Onderzoeksteam

Uit praktijkervaring en ook onderzoek van de dierenwelzijnsorganisatie blijkt dat de misstanden toenemen en vaker verweven zijn met georganiseerde misdaad. Met de oprichting van de ACU wil House of Animals een signaal afgeven dat deze vorm van criminaliteit serieus moet worden genomen.

Louche Belgische puppyhandel moet weg uit Someren
Slachtoffers van illegale puppyhandel | Foto: screenshot video House of Animals/YouTube

Georganiseerde misdaad

“Er gaat veel geld om in de dierenhandel“, aldus dierencrimefighter Soeters.

“Alleen al de Europese marktwaarde van honden en katten wordt jaarlijks geschat op ruim 10 miljard euro. Dat maakt dierenhandel, net als drugs, aantrekkelijk voor criminelen. Dierenmishandeling is al lang geen losstaand probleem meer van enkele malafide fokkers en handelaren. In de praktijk zien we dat er complete criminele netwerken actief zijn. Dit zijn geen incidenten meer, maar signalen van gestructureerde ondermijnende criminaliteit. De omvang blijft voor velen onzichtbaar. Dat moet veranderen.”

Rabiës

In Oost-Europese fokfabrieken bijvoorbeeld worden onder meer toy-poedels en pomeriaantjes gefokt en met valse paspoorten naar Nederland gebracht. Soeters:

“De pups zijn jonger dan opgegeven, onvoldoende ingeënt en missen vaak zelfs de rabiësenting. Identiteiten van dierenartsen worden misbruikt om documenten te vervalsen. In Nederland worden de hondjes verkocht met een ‘onschuldig’ verhaal. Zo bleek een Bulgaarse vrouw die vanuit haar Nederlandse appartement twee pups wilde verkopen in werkelijkheid in twee jaar tijd 159 pups te hebben verhandeld – goed voor ruim 2,5 ton, contant betaald.”

Illegale puppyhandelaar opnieuw gepakt dankzij House of Animals

Ierse racepaarden

Niet alleen de hondenhandel is lucratief voor criminelen volgens Soeters.

“Zo deden we onderzoek naar een overschot van Ierse en Britse racepaarden die niet meer geschikt zijn om mee te racen. Ze zijn te duur om te verzorgen en worden afgedankt. Slachten of euthanasie kost geld. Om er toch geld aan te verdienen, worden de paarden ‘omgekat’ met een nieuwe identiteit en komen zo via Nederlandse en buitenlandse slachthuizen in de voedselketen terecht. Terwijl de paarden absoluut ongeschikt zijn voor consumptie vanwege de medicatie die ze gedurende hun ‘racecarrière’ krijgen toegediend. De slachthuizen waar de paarden naar toe gaan, kunnen hun ware identiteit niet meer achterhalen.”

Afgedankte Ierse racepaarden komen via Nederland in voedselketen (video)

Aanpak Animal Crime Unit

Tot slot, de aanpak van de ACU combineert onderzoek en juridische actie. In samenwerking met specialisten wordt bewijsmateriaal verzameld voor strafrechtelijke vervolging. Misstanden worden ook publiekelijk blootgelegd via reportages en mediacampagnes, om naast individuele daders ook de systemen erachter aan te pakken. Soeters:

“We willen niet alleen misstanden zichtbaar maken, maar ook juridisch onderbouwen. Ons doel is om dossiers aan te leveren waarmee politie, de Nederlandse Voedsel -en Warenautoriteit (NVWA) of gemeenten echt kunnen ingrijpen. Wij doen het voorwerk, maar we hebben hen nodig om door te pakken.”

  • Lees ook op Animals Today:

Help mee tegen illegale puppyhandel (petitie)

Kijktip: Radar met House of Animals naar malafide puppyhandelaar

©AnimalsToday.nl | House of Animals