De politie heeft vandaag in Amsterdam een inval gedaan bij een illegale puppyhandelaar, die na onderzoek van House of Animals al eens eerder werd opgepakt. In plaats van stoppen met de handel in vaak te jonge en zieke puppy’s ging de man gewoon door. House of Animals is hem blijven volgen en heeft een nieuw dossier overgedragen aan de politie.

In beslag genomen pomeriaan van illegale puppyhandelaar
In beslag genomen pomeriaan van illegale puppyhandelaar (oktober 2022) | Foto: Tom de Vos/House of Animals

Dankzij het nieuwe dossier is uitgebreid onderzoek gedaan en werd bevestigd dat de 26-jarige man uit Best, samen met een 20-jarige vrouw uit Hoogeveen nog altijd illegaal in puppy’s handelde. Het ging hierbij om de doorverkoop van vooral Oost-Europese puppy’s. Het duo is woensdag 1 november aangehouden. Bij de doorzoeking van hun woningen is een ernstig zieke pup aangetroffen. Het dier is in beslag genomen en ondergebracht op een locatie waar het alle benodigde medische zorg krijgt.

Illegale puppyhandelaar opnieuw gepakt

In oktober 2022 werd bij een undercoveractie van House of Animals dezelfde handelaar in pomerianen, ook dwergkeeshond genoemd, aangehouden. Na onderzoek van een dierenarts werd het hondje in beslag genomen. Het dier was veel jonger dan aangegeven in het paspoort en illegaal geïmporteerd. Ook waren er grote twijfels over de verplichte inentingen.

Illegale puppyhandelaar gepakt bij levering Pomeriaan
Karen Soeters met de in beslag genomen pomeriaan (oktober 2022) | Foto: Tom de Vos/House of Animals

De pup was besteld door het undercoverteam van House of Animals, dat reageerde via een advertentie op Marktplaats. De puppy’s worden in de advertentie voor minimaal 1250 euro aangeboden en dat is inclusief afleveren tot aan de deur. Belangstellenden mochten niet vooraf kennismaken met de pup van hun keuze, dus ze wisten vooraf niet wat ze in huis haalden. De betaling is contant en vindt plaats bij aflevering. Karen Soeters van House of Animals:

“De handelaar heeft blijkbaar niets geleerd en is na zijn aanhouding gewoon doorgegaan met de illegale verkoop van puppy’s. Onder verschillende accountnamen en vanaf verschillende locaties bleef hij zijn lucratieve handel in ernstig dierenleed voortzetten. Ik ben ontzettend trots op de volhardendheid van ons Investigations team en op de fijne samenwerking met de politie! Alleen samen kunnen we deze afschuwelijke handel stoppen.”

House of Animals doet al jaren onderzoek naar misstanden in de (broodfok) hondenhandel. Op grote schaal worden er nog steeds honden uit voornamelijk Oost-Europa geïmporteerd, die niet over de juiste vaccinaties beschikken, meestal te jong en vaak ziek zijn, die stelselmatig onjuist worden geregistreerd, niet goed gesocialiseerd zijn en tijdens hun korte leven slecht behandeld werden. Ook hun moeders leven onder erbarmelijke omstandigheden, vaak opgesloten in betonnen hokken of schuren, waar ze nestje na nestje moeten produceren.
.

Marktplaats.nl paradijs voor puppysmokkelaars vanwege falend beleid

Koop geen dieren via Marktplaats

In de broodfokhandel is de werkelijke herkomst van de dieren lang niet altijd duidelijk, noch betrouwbaar. House of Animals adviseert dan ook dringend om nooit via Marktplaats een puppy of ander dier te kopen.

Bron:

Illegale puppyhandelaar gepakt bij levering pomeriaan (video)

©AnimalsToday.nl