In februari werd bekend dat het Britse leger schietoefeningen uitvoert op levende varkens. Dat bleek uit schokkende foto’s die dierenrechtenorganisatie PETA had bemachtigd. Het Nederlandse leger gebruikt ook levende dieren tijdens oefeningen, zo antwoordde minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie op Kamervragen van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren. 

Kip - levende dieren
Foto: Wikimedia Commons

Jaarlijks sneuvelen er zo’n driehonderd kippen en konijnen tijdens survivaltrainingen van de commando’s.

“De krijgsmacht beperkt zo veel mogelijk het gebruik van dieren voor militaire oefeningen,” zo antwoordt de minister. “In voorkomend geval wordt het ongerief zo beperkt mogelijk gehouden. In overeenstemming met de wet, legt Defensie voorgenomen onderzoek met proefdieren voor aan de Dierexperimentencommissie (DEC)”.

Tijdens survivalopleidingen voor mariniers, commando’s en luchtvarenden, waarin militairen leren onder zeer primitieve omstandigheden te overleven, worden levende dieren, kippen en konijnen, geslacht. Dit gebeurt volgens de minister onder supervisie van professionele instructeurs, die civiel zijn gecertificeerd volgens Nederlandse wet- en regelgeving. Tijdens cursussen om chirurgen, traumatologen en anesthesiologen te leren omgaan met letsels die in Nederland nauwelijks voorkomen, maar waarmee zij in de militaire praktijk wel kunnen worden geconfronteerd, wordt vrijwel alleen gebruik gemaakt van alternatieven zoals slachthuismateriaal of het trainingssimulatielab.

Verder worden voor de training traumachirurgie varkens ingezet, waarbij praktische vaardigheden worden opgedaan op stoffelijke overschotten van dieren en proefdieren onder narcose. Deze training is verplicht voor deze categorie medisch specialisten, zo zegt de minister, en biedt de enige mogelijkheid om levensreddende handelingen in de acute situatie na te bootsen. Jaarlijks gaat het om zo’n twaalf varkens.

PETA verzoekt iedereen de Deense en Noorse autoriteiten op te roepen te stoppen met het gebruik van levende dieren tijdens militaire oefeningen. Teken hier de petitie.

Lees hier de Kamervragen en antwoorden van Minister Hennis-Plasschaert van Defensie

Bron: Partij voor de Dieren, PETA ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor