Nederlanders eten jaarlijks buiten de warme maaltijd om ruim elf kilo vleeswaren en snacks met vlees, zo blijkt uit onderzoek van Wakker Dier. Denk daarbij aan beleg op brood en snacks als bitterballen of een frikadel speciaal. Die elf kilo vlees is bijna de hoeveelheid die we over-consumeren volgens het Voedingscentrum en komt neer op 55 miljoen dieren.

55 miljoen dieren
Nederland snackt 55 miljoen dieren per jaar | Foto (illustratief): publiek domein

We eten meer vlees dan goed voor ons is. De gemiddelde consumptie is 106 gram vlees per dag; 35 gram meer dan het Voedingscentrum adviseert. Onder andere het Voedingscentrum en RIVM roepen daarom op tot vleesvermindering. Anne Hilhorst van Wakker Dier, vooruitlopend op het jaarlijkse evenement ‘Eet Geen Dierendag’ op 4 oktober:

“Dus ontbijt en lunch vegetarisch! Dat scheelt jaarlijks 55 miljoen dieren.”

Uit onderzoek van Wageningen Economic Research bleek onlangs dat de vleesconsumptie weer licht stijgt. Hilhorst:

“Een opmerkelijke en verontrustende ontwikkeling. Steeds meer mensen zeggen flexitariër te zijn, maar waarschijnlijk denken zij daarbij vooral aan het avondeten.”

55 miljoen dieren

Nederlanders eten 29 procent van het dagelijkse vlees bij ontbijt, lunch en als tussendoortje, zegt het RIVM. Aan de hand van deze cijfers berekende Wakker Dier hoeveel dieren we eten buiten het avondeten om: 55 miljoen.

55 miljoen dieren
Geen balletjes bij IKEA | Foto (illustratief): publiek domein

Wakker Dier organiseert ieder jaar op 4 oktober Eet Geen Dierendag. Hierbij werkt de organisatie samen met bedrijfscateraars, om bedrijven en werknemers te helpen met vleesvermindering tijdens de lunch. Dit jaar doet onder andere IKEA de hele dag mee met al haar dertien Nederlandse vestigingen, in zowel de klantenrestaurants als de medewerkersrestaurants. IKEA heeft in Nederland bijna zesduizend medewerkers en ruim 25 miljoen bezoekers per jaar.

Bron: