De 75 beloega’s die nog steeds zijn opgesloten in de ‘walvisgevangenis’ in de baai van Srednyayna bij Nachodka, Oost-Rusland, worden toch vrijgelaten. Dat schrijft Free Russian Whales, de organisatie die zich inzet voor de vrijlating van de orka’s en beloega’s, die illegaal zijn gevangen om te worden verkocht aan Chinese aquaparken.

beloega's uit walvisgevangenis
75 beloega’s worden toch vrijgelaten uit de Russische walvisgevangenis | sk8mama on Foter.com / CC BY-NC-ND

De eerste groep zeezoogdieren uit de ‘gevangenis’, twee orka’s en zes beloega’s, werd op 27 juni vrijgelaten. Twee groepen met elk drie orka’s werden vervolgens op 16 juli en 6 augustus vrijgelaten. Daarna werden zes beluga’s en de resterende twee orka’s op 27 augustus vrijgelaten.

Zorgen

Nu alle orka’s en een aantal beloega’s bevrijd zijn en goed rehabiliteren in de open zee, is het de beurt aan de resterende 75 beloega’s om weer de vrijheid te ervaren. Maar even leek het erop dat de dieren – tegen de afspraak in – toch in dolfinaria zouden belanden.

Beloega’s uit ‘walvisgevangenis’ mogelijk toch naar dolfinaria

Ook Charles Vinick, directeur van Whale Sanctuary Project dat verantwoordelijk was voor de vrijlating van de orka Keiko (Free Willy), maakt zich zorgen:

“Na de vrijlating van de orka’s, wat gaat er nu gebeuren met de overgebleven 75 beloega’s? Het is september, het weer wordt slecht, hoe gaan we 75 beloega’s vrijlaten voor half oktober?”

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode




Free Russian Whales riep daarom dierenvrienden op om de Russische overheid waaronder de Russische Federale Onderzoeksinstituut voor Visserij en Oceanografie (VNIRO), te bestoken met zo veel mogelijk brieven om hen te beïnvloeden de dieren alsnog vrij te laten.

Toch vrijgelaten

In een Facebookbericht van 28 september zegt een woordvoerder van Free Russian Whales dat de campagne heeft gewerkt:

“Vandaag is het proces van het vrijlaten van een nieuwe groep beloegawalvissen door VNIRO begonnen. In totaal zullen 14 dieren worden vrijgelaten.”

De dieren worden niet zoals bij de eerdere vrijlatingen verplaatst met vrachtwagens, maar zijn in een onderzoeksschip geladen. Experts van Greenpeace volgen het laadproces vanaf de kust. De bestemming is de Golf van Sakhalin, bij de Zee van Ochotsk. De beloega’s zijn voorzien van zenders, zodat wetenschappers hun gedrag en verplaatsing in zee kunnen bestuderen.

Vraagtekens

Zodra de nieuwste groep beloega’s is vrijgelaten, resteren er nog 61 in de walvisgevangenis. Ondanks de blijdschap over de vrijlating, blijven de dierenrechtenorganisaties sceptisch. Zo zet Free Russian Whales vraagtekens bij de wijze van transport, omdat VNIRO eerder had aangegeven dat vervoer per schip niet kon, omdat dat de dieren ziek zouden kunnen worden en zelfs konden stikken door zeeziekte. Daarnaast vinden ze het vreemd dat er niet meer beloega’s in het schip geladen zijn, aangezien er voldoende ruimte voor was. Maar bovenal is iedereen blij met het nieuws dat de dieren nu eindelijk uit hun kleine bassins worden bevrijd.

Bronnen:

©Animals Today Liesbeth Riekwel