Een onbekende ziekte bedreigt de reeënpopulatie in Belgisch Limburg. Inmiddels zijn dode dieren aangetroffen in de regio Antwerpen, tot vlak aan de Nederlandse grens. In Nederlands Limburg zijn nog geen gevallen van de onbekende ziekte bekend, maar dat lijkt een kwestie van tijd. Net over de grens zijn er al tientallen dieren aan overleden.

reeën
Mysterieuze ziekte onder reeën | Foto: Pixabay

“Het zijn allemaal reeën die zware diarree hebben, totaal verzwakt zijn en uiteindelijk sterven. Van de dieren die hier levend werden binnengebracht, hebben we er nog geen enkele kunnen redden. Zo uitgemergeld waren ze”, zegt Sil Janssen van het Natuurhulpcentrum in het Vlaamse Oudsbergen.
Het komt vaker voor dat dieren in het wild plotseling te maken krijgen met ziekten. Zo kregen reeën in 2021 vaak longwormen, veroorzaakt door parasieten, en in 2020 werden veel reeën met kale plekken gesignaleerd vanwege het zogenaamde ‘haarbreuksyndroom’. Wetenschappers staan vooralsnog voor een raadsel over de oorzaak.

Sterfte in Nederland

Het Dutch Wildlife Health Centre krijgt sinds november 2021 meer meldingen van sterfte onder de reeën. Bij onderzoek in die periode, waren het voornamelijk longwormen die problemen veroorzaakten. Alle reeën waren mager tot zeer mager en drie waren aan het interen op hun spiermassa.

Parasieten, zoals longwormen, hoeven in principe geen probleem te vormen voor een dier. Maar als er daarnaast andere factoren zijn waardoor de dieren het moeilijk hebben, dan kan hun weerstand tegen de parasieten onvoldoende worden. De parasieten kunnen dan in aantal toenemen en milde tot ernstige longontsteking veroorzaken, waardoor ze vermageren en uiteindelijk kunnen doodgaan. Mogelijk dat onderkoeling door het aanhoudende natte weer in november mede een rol heeft gespeeld bij het verzwakken van de dieren. Jonge dieren zijn gevoeliger voor onderkoeling dan volwassen dieren.

Daarnaast zijn er nu ook weer problemen door rode lebmaagwormen bij reeën – een ziekte die algemeen voorkomt bij schapen en geiten. De rode lebmaagworm (Haemonchus contortus) werd bij zeven reeën aangetoond. In tegenstelling tot de longworm, wordt de rode lebmaagworm niet het gehele jaar door gevonden. In het verleden werd deze worm hoofdzakelijk in de zomermaanden juli en augustus aangetroffen, maar tegenwoordig is de periode langer en worden besmetting gezien vanaf mei tot in oktober.

Zwaar ziek

Bij de mysterieuze ziekte die nu rondwaart, zijn de dieren zwaar ziek: ze hebben diarree en zijn vel over been. “We weten niet wat er aan de hand is en hebben er nog niet één kunnen redden”, zegt Frederik Thoelen van het Natuurhulpcentrum in het Belgische Oudsbergen.

“Het enige wat we zeker weten, is dat er een besmettelijke ziekte onder de reeën zit. Of het een virus is of een bacterie, dat moet allemaal nog uit het onderzoek blijken. Het is te hopen dat het een ziekte van voorbijgaande aard is. Anders zou dat wel eens heel erg in de populatie kunnen hakken. Het beste voorbeeld is de ziekte bij de egels. Ook daarbij is het mysterie nog altijd niet opgelost.”

Zieke reeën kun je vaak herkennen aan ongewoon gedrag, zoals bijvoorbeeld het zich afzonderen van de gezonde soortgenoten. Ook zijn verharen, een afwijkende geweigroei, sterke vermagering, veel hoesten en lopen met een hoge rug aanwijzingen dat er iets aan de hand is.

We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen op onderzoeksgebied.

Bron:

©AnimalsToday.nl Marianne Miltenburg