Een zeereservaat voor orka’s die nu nog in gevangenschap leven: Steve Dunn doneert hiervoor 1 miljoen dollar aan The Whale Sanctuary Project. De directeur van Munchkin, een bedrijf dat babyproducten maakt, besloot na het zien van de documentaire Blackfish om orka’s te helpen.

zeereservaat
De directeur van Munchkin doneert een fors bedrag voor de aanleg van een zeereservaat | Fotocredit: Michel van den Bogaard Flickr via Compfight cc

Steeds meer mensen zijn van mening dat een dolfinarium een totaal ongeschikte plek is voor walvisachtigen, zoals orka’s en dolfijnen. Na het zien van de spraakmakende documentaire Blackfish was ook de directeur van het bedrijf Munchkin geraakt. Steve Dunn kreeg na het kijken van de film een MRI-scan en had last van claustrofobie in het apparaat. Op weg terug naar huis drong het tot hem door dat orka’s zich zo moeten voelen, in hun kleine kale, betonnen tank.

Dit zette hem aan het denken en hij liet zich verder informeren over het leven van orka’s in gevangenschap. Daarop besloot hij deze orka’s te willen helpen, door een flink bedrag beschikbaar te stellen voor het aanleggen van een zeereservaat.

“Mijn droom en hoop is dat Tilikum de laatste orka is die in gevangenschap in SeaWorld sterft.”

Dunn heeft 1 miljoen dollar toegezegd aan The Whale Sanctuary Project, voor het aanleggen van een zeereservaat voor de orka’s die momenteel in de SeaWorld-parken leven. Deze walvissen kunnen niet meer in het wild overleven, maar door ze naar een reservaat over te brengen, kunnen ze een zo optimaal mogelijk leven krijgen. In een zeereservaat zijn ze in hun natuurlijke leefomgeving, hebben ze veel ruimte, kunnen ze omgaan met andere walvissen en hoeven ze niet meer op te treden.

The Whale Sanctuary Project werkt momenteel aan de aanleg van een eerste zeereservaat voor de kust van Noord-Amerika of Canada. Dankzij Dunn’s bijdrage is de eerste fase van het project geslaagd: na het onderzoeken van vele baaien en zeearmen zijn vijf potentiële locaties uitgekozen. Dit najaar verwacht de organisatie te laten weten wat de eerste keuze geworden is.

Negendertig orka’s zijn gestorven in de parken van SeaWorld, het meest recente sterfgeval is orka Tilikum in januari, in Orlando. Als het aan Dunn ligt, is Tilikum de laatste.

Bron: The Whale Sanctuary Project ©Animals Today Angelique Lagarde