Het publiek kan vanaf vandaag online stemmen voor de Publieksprijs van de grootste natuurfotowedstrijd van Nederland, de WNF-Frans Lanting Photo Award. Op www.wnf.nl/stem staan 30 genomineerde natuurfoto’s van volwassen én jonge fotografen. De beelden zijn uit een recordaantal van 11.000 inzendingen gekozen door een jury onder leiding van de beroemde natuurfotograaf en WNF-ambassadeur Frans Lanting. In december worden de prijzen uitgereikt aan de winnaars.

natuurfoto
Foto: Faye De Rooij, ©WNF

Vier prijzen
De WNF-Frans Lanting Photo Award kent een publieksprijs en drie juryprijzen: de WNF-Kids Award (6-11 jaar), de WNF-Young Talent Award (12-18 jaar) en de prestigieuze Frans Lanting Award voor volwassenen. De fotowedstrijd wordt voor de derde keer door het Wereld Natuur Fonds georganiseerd in samenwerking met Frans Lanting. Lanting wordt beschouwd als één van de grote natuurfotografen van deze tijd. Al 40 jaar reist hij de wereld over om de schoonheid van de natuur vast te leggen. Met deze fotowedstrijd hoopt Lanting anderen te inspireren voor natuurfotografie en daarmee respect voor de natuur te stimuleren. Recentelijk organiseerde het Fotomuseum in Rotterdam een grote overzichtstentoonstelling van Lantings werk.

Foto: Mirte Van Grinsven, ©WNF
Foto: Mirte Van Grinsven, ©WNF

Vogelland
Juryvoorzitter Frans Lanting:

“Er zijn dit jaar verrassend veel foto’s van vogels ingestuurd. Misschien geen toeval want Nederland is een echt vogelland. We hebben bij de jurering ook gekeken naar het verhaal áchter een foto. De kwaliteit was deze keer weer hoger, er zaten foto’s bij die ik zelf wel had willen maken!”

De winnaars van de Publieksprijs en van de Frans Lanting Award krijgen een exclusieve workshop natuurfotografie van de wereldberoemde natuurfotograaf. De winnaars in de twee jeugdcategorieën ontvangen naast een beeldje ook een Meet & Greet met de fotograaf en een avontuurlijke overnachting in de Jungle Dome van Center Parcs Het Heijderbos.

Foto: Marit Van Meekeren, ©WNF
Foto: Marit Van Meekeren, ©WNF

Jury
In de jury zitten naast Frans Lanting ook WNF-ambassadeurs Humberto Tan en André Kuipers en WNF-wildlife expert Christiaan van der Hoeven. Nieuw jurylid is Jasper Doest, een jonge fotograaf die onder meer internationaal publiceerde in National Geographic.

Foto: Minke Braat, ©WNF
Foto: Minke Braat, ©WNF

Wereldnatuur
Het thema van de fotowedstrijd is ‘Wereldnatuur’. Juryvoorzitter Lanting: “Wereldnatuur is overal te vinden. Van de Amazone tot Antarctica, maar juist ook in ons eigen land. Nederlandse natuur waarvan het belang zich uitstrekt tot ver over de landsgrenzen zie je soms bijna over het hoofd: trekvogels in de polder, natuur langs rivieren of een vergezicht in onze delta.”

Persbericht WWF