Zo’n 5 miljoen Braziliaanse boeren hebben onlangs het Amerikaanse bedrijf Monsanto aangeklaagd. Monsanto, een Amerikaans multinational biotechnologisch bedrijf, is marktleider van onder andere genetisch gemodificeerde zaden. Deze aangepaste zaden zijn echter verboden in Brazilië. Het interessante in deze hele zaak is nu dat ook de boeren tegen de wet zijn ingegaan.

Monsanto

Ondanks het verbod in Brazilië kopen veel boeren toch het illegale zaad van Monsanto. Het bedrijf geeft hen een riante vergoeding, maar ook een wurgcontract. Via dit contract worden de boeren ‘Vriend van Monsanto’. Deze ‘vriendschap’ houdt echter in dat de boeren zich verplichten tot het ieder jaar afnemen van de zaden van Monsanto en jaarlijks een vergoeding moeten verstrekken aan het Amerikaanse bedrijf. De boze boeren willen nu van dat deel van het contract af. Een lastige zaak dus voor de rechter in Brazilië, beide partijen hebben namelijk de wet overtreden.

Monsanto is als onderneming in de Verenigde Staten niet verantwoordelijk voor de gezondheid van de oogst. Daarvoor is de Food and Drug Administration (FDA) verantwoordelijk. Monsanto kan dus rommel aan de boeren verkopen en daarvoor niet aangeklaagd worden. De FDA kan ook niet ter verantwoording worden geroepen, want zij is slechts toezichthouder.

De boeren hebben nog een ander probleem. De genetisch gemanipuleerde zaden kunnen ook in de vrije natuur terechtkomen, of op het land van niet-aangesloten boeren. Het genetisch materiaal is gepatenteerd en dus moeten ook deze boeren een gedeelte van de winst aan Monsanto afstaan.

Dat het Monsanto ernst is, moge duidelijk zijn. Een aantal niet-aangesloten boeren is al aangeklaagd door Monsanto. Het Amerikaanse bedrijf wordt verdacht van het zelf illegaal verspreiden van zaden op de akkers van niet-aangesloten boeren. Deze worden dan aangeklaagd door het bedrijf, of zij moeten zich aansluiten bij Monsanto. Bij niet-aansluiten gaan de meeste boeren failliet, waarna een op Monsanto gerichte boer het land overneemt.

Bron ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven