Een voormalige melkkoe was zo bedroefd door de herinnering aan haar vorige kalfjes die door de boer werden weggenomen, dat ze haar nieuwe pasgeboren kalf verstopte om het tegen ditzelfde lot te beschermen. Tot deze opmerkelijke conclusie komen medewerkers van de stichting Edgar’s Mission.

kalf
© Edgar’s Mission

Pasgeboren kalfjes, kuikens en biggetjes groeien in de veesector vaak op zonder natuurlijke moederzorg. Kalveren in de melkveehouderij worden meestal direct of kort na de geboorte bij de moederkoe weggehaald. Los van de (emotionele) verstoring van de natuurlijke moederbinding maakt dit hen angstiger en minder sociaal. De kalveren krijgen vaak diarree en de moederkoe aanzienlijk vaker pijnlijke uierontsteking.

De Australische non-profitorganisatie Edgar’s Mission vangt afgeschreven boerderijdieren op: zo redden zij ook koe Clarabelle van een melkveebedrijf, net voor zij naar het slachthuis zou gaan omdat haar melkproductie te laag werd bevonden. Toen ze bij haar nieuwe thuis arriveerde, ontdekten vrijwilligers daar tot hun verbazing dat zij drachtig was.

Een week voordat ze was uitgerekend vertoonde Clarabelle opeens vreemd gedrag. Doorgaans popelend om te eten, bleef zij nu wantrouwig op een afstandje staan kijken. Na een beetje zoeken ontdekten de verzorgers de reden hiervan: zij was stilletjes bevallen en verborg haar kalfje in het hoge gras.

Koeien staan bekend om hun diepgaande moederlijke instincten. Dr. Holly Cheever memoreert een voorval uit haar vroege praktijkperiode als dierenarts bij de melkveehouderij waar een drachtige koe een tweeling ter wereld bracht maar er ééntje van verstopte, instinctief wetend dat de boer beide kalfjes bij haar zou weghalen. Jammer genoeg ontdekte de boer haar verminderde melkproductie, vond het kalf en maakte haar bange vermoedens waar.

Pam Ahern, de oprichtster van Edgar’s Mission, vertelde het verhaal van Pixie, een andere geredde koe:

“Pixie zelf was erg jong, eigenlijk veel te jong om te zijn gedekt, maar ondanks dat was Pixie uitzonderlijk beschermend en liefdevol tegenover haar kalfje. Hoewel zelf bijna nog een kalf, was haar moederinstinct heel sterk aanwezig en waren wij natuurlijk vastbesloten om deze innige band nooit te verbreken.”

Gelukkig is dit kalfje Valentijn – zo genoemd omdat ze werd geboren op 14 februari – voorbestemd een beter leven te hebben dan de meeste melkkoeien, omdat ze samen met haar moeder een goed thuis heeft gevonden in de veilige haven bij Edgar’s Mission.

Bron ©PiepVandaag.nl Hanneke van Alphen


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.