De Amerikaanse modeblogger Diane Pernet (voorheen modefilmregisseur en Vogue-columnist) is tijdens de Paris Fashion Week gespot met een jas waarin gorillabont verwerkt was. In 1975 is in de Convention on International Trade in Endangered Species (CITES) vastgelegd dat gorillabont verboden is.

Gorilla met jonkie - gorillabont
Gorilla-moeder met kleintje

Een woordvoerder van PETA vertelde het volgende aan de Daily Mail:

“Het dragen van gorillabont is een overblijfsel van de tijd waarin we nog niets wisten over deze intelligente, familiegerichte dieren.”

In een blogpost van 2011 schreef Pernet al waarom ze in het bezit is van deze gorillabontjas. Het is namelijk een cadeau van een vriendin van haar. Omdat de jas tweedehands is het dier ‘toch al dood is’, is Pernet van mening dat het niet erg is om te dragen.

In een andere blogpost liet Pernet weten dat ze het probleem van bont dragen niet inziet. Het is voor haar hetzelfde als leer dragen, zolang het maar niet van een beschermd diersoort is. Deze post schreef ze terwijl ze een bezoekje bracht aan ’s werelds grootste bontveiling in Kopenhagen.

In 2006 was er in Engeland ook ophef over iemand die gorillabont zou hebben gedragen. In de Engelse ‘celebrity’ versie van het tv-programma Big Brother droeg singer-songwriter Pete Burns een bontjas waarvan hij zelf beweerde dat het echt gorillabont was. De jas werd in beslag genomen door de politie. Dit zou Burns maximaal vijf jaar in de gevangenis en een hoge boete kunnen kosten. Helaas voor PETA ging dit niet door, de jas bleek niet gemaakt van gorillabont maar van apenbont. Burns is er zonder gevangenisstraf vanaf gekomen.

©PiepVandaag.nl Jaimy Visser

Omroep Piep!


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.