Misstanden op verzamelplaatsen voor vee zijn dagelijkse kost, geen uitzondering, maar regel. Dat laten ooggetuigen weten aan House of Animals, naar aanleiding van de beelden die Ongehoord.nl maandag publiceerde. House of Animals kreeg daarop nieuwe schokkende beelden toegestuurd, gemaakt in Hoogblokland (ZH).

Misstanden verzamelplaatsen vee geen uitzondering maar regel
Misstanden op verzamelplaatsen voor vee zijn geen uitzondering maar regel | Beeld: ©House of Animals

De video toont een ontluisterend beeld van de routine in Nederland aangaande veetransporten en het toezicht op dierenwelzijn. Een vrachtwagen geladen met koeien staat te wachten bij veeverzamelplaats Teus Kuiper in Hoogblokland. In de veewagen bevinden zich 4 zieke dieren, die onder geen beding op transport hadden gemogen. Dat dit wel gebeurt is een overtreding van de Europese Transportverordening en in strijd met alle gangbare dierenwelzijnsnormen.

Bekijk de beelden hieronder:
.

Duidelijk in stress

Paul Bours was 12 jaar dierenarts en afgelopen 23 jaar senior beleidsmedewerker dierenwelzijn op het ministerie van LNV. Zijn expertise is opgebouwd aan de hand van veel verschillende dierenwelzijnsdossiers. Bours heeft voor House of Animals de beelden uit Hoogblokland beoordeeld:

“De 4 koeien in het betreffende compartiment beschikken, gelet op hun grootte en het voorgenomen transport, niet over voldoende vloeroppervlak, zoals vereist wordt in artikel 3 aanhef en onder g van de Transportverordening. De dieren liggen namelijk en kunnen niet zelfstandig opstaan, terwijl koeien – als daar geen ruimte voor is – niet zelf over elkaar gaan liggen, waarna ze niet meer op kunnen staan. Het heeft er dus alle schijn van dat deze 4 dieren al ongeschikt waren op het moment dat ze ingeladen werden en dat deze runderen dus nooit vervoerd hadden mogen worden.”

De dierenarts ziet aan de lichaamstaal van de koeien dat het slecht met ze gaat:

“Deze dieren zijn duidelijk in stress, hebben hun oren naar achteren en loeien. De dieren links in het compartiment liggen met een kop onder de buurman. Zo zullen ze nooit gaan liggen als ze gewoon op eigen kracht pijnloos, of zonder hulp lopend de wagen in zouden zijn gegaan.”

Paul Bours vermoedt dat het laden van de koeien niet zachtzinnig heeft plaatsgevonden. En de overtreding gaat nog verder, want het transport mag onderweg helemaal niet stilstaan. De dierenarts concludeert daarom dat handhavend toezicht (de NVWA) ontbrak tijdens het in Hoogblokland gefilmde transport:

“Het transport moet, zoals de Europese Transportverordening vereist, zonder oponthoud tot de plaats van bestemming worden uitgevoerd. De omstandigheden voor het welzijn van de dieren moeten daarbij regelmatig gecontroleerd en naar behoren in stand gehouden worden. Als er wel gecontroleerd zou zijn en het welzijn wel naar behoren in stand was gehouden, dan had het transport van deze vier koeien sowieso niet plaatsgevonden. En als het transport alsnog heeft plaatsgevonden, dan had er adequaat hulp voor de dieren moeten zijn ingeroepen en had het transport zo snel mogelijk naar een locatie moeten rijden waar deze hulp kon worden geboden. Het tegendeel is echter waar; het transportmiddel staat zelfs stil.”

.

Misstanden verzamelplaatsen vee geen uitzondering maar regel
Zieke dieren mogen niet vervoerd worden | Beeld: ©House of Animals

Misstanden verzamelplaatsen vee geen uitzondering

Ooggetuigen laten aan House of Animals weten dat het woord ‘incident’, zoals de NVWA deze zaken doorgaans omschrijft, op geen enkele wijze de lading dekt. Misstanden op veeverzamelplaatsen zijn geen uitzondering of incident, maar regel. Karen Soeters van House of Animals:

“Om een einde te maken aan deze praktijken doen we deze week aangifte tegen twee Nederlandse veeverzamelplaatsen. De nieuwe beelden bevestigen wat we allang wisten: de NVWA treedt alleen op voor de bühne, maar als ze denken dat niemand kijkt gebeuren in ons land de meest vreselijke dingen met dieren. Dat moet stoppen en daar vecht House of Animals voor.”

Onderzoeksgroep Ongehoord publiceerde maandag schokkende beelden van veeverzamelplaatsen, waarop zichtbaar is hoe dieren die niet meer kunnen lopen worden geschopt, geslagen en mishandeld met stroomstokken.

Aangifte om schokkende misstanden veeverzamelplaatsen

©AnimalsToday.nl | House of Animals