Vandaag gaat een speciaal meldpunt voor paardenmishandeling van start. Zo’n 600 vrijwilligers hebben zich aangesloten. Op het moment dat er een verdachte situatie wordt gemeld, kunnen deze vrijwilligers worden opgeroepen.

meldpunt
Het bord, dat op afrastering is gehangen.

Stichting Zinloos Geweld tegen Dieren is de initiatiefnemer van het meldpunt. Het is een een nieuwe poging om de paardenmishandelingen, die het land teisteren, tegen te gaan. De politie is met een landelijk team op zoek naar de dader.

Henk ten Napel, initiatiefnemer van het meldpunt, vindt dat de politie vaak niet snel genoeg ter plaatse is. Ten Napel denkt met het netwerk vrijwilligers sneller te kunnen reageren. Ten Napel:

“Dan zijn er al snel zo’n tien personen ter plekke en de kans is dan veel groter dat zij de dader zien en een goed signalement kunnen doorgeven aan de politie.” 

Dierenleed Preventie werkt eenvoudig:

  1. Iemand ziet een verdachte situatie
  2. Belt de 24/7 bereikbare meldkamer (085 – 273 17 99)
  3. En vertelt wat hij/zij ziet

De meldkamer zorgt vervolgens dat alle deelnemers in die omgeving binnen enkele minuten automatisch worden gealarmeerd.

Door op afrasteringen bordjes met het alarmnummer te hangen, kan iedereen, dus ook een toevallige voorbijganger, een melding doen. Op het bordje staat een code waardoor de meldkamer direct weet welk gebied gealarmeerd moet worden.

Een melding zorgt ervoor dat het hele gebied alert is. Vrijwilligers zullen naar buiten kijken of gaan. Hierdoor zijn er veel waakzame ogen, waardoor een potentiële dader zich betrapt voelt en zich uit de voeten zal maken. Bovendien wordt de kans op een goed signalement van de dader zo vergroot. Dit is belangrijke informatie voor de politie en verhoogt de pakkans.

Hoe meer mensen in een gebied gewaarschuwd worden, hoe effectiever Dierenleed Preventie werkt en de veiligheid van de paard verhoogd wordt. Om ook gewaarschuwd te worden, kun je je aanmelden.

Volgens Ten Napel is het overigens niet de bedoeling dat de vrijwilligers zelf gaan optreden tegen verdachten:

“Als ze zien dat iemand een paard is verwond, bellen ze het alarmnummer 112”.

Mensen die informatie hebben over de paardenmishandeling worden verzocht contact op te nemen met de politie:
Algemeen nummer: 0900-8844
Criminele Inlichtingen Eenheid: 079-3458999

Bronnen: NOS, Dierenleed Preventie ©PiepVandaag.nl