De politie in Zaanstreek-Waterland heeft dinsdagochtend twee vrouwen aangehouden van 36 en 25 jaar, op verdenking van stelselmatige dierenmishandeling tijdens ‘training’ van paarden. In de aanwezigheid van de rechter-commissaris werden twee woningen en een bedrijf doorzocht. De vrouwen zitten vast.

Vrouwen aangehouden in onderzoek paardenmishandeling
Vrouwen aangehouden in onderzoek paardenmishandelingen | Foto: Politie.nl

De politie kreeg meerdere meldingen dat de twee verdachten paarden ernstig zouden mishandelen tijdens zogenaamde ‘trainingsmethoden van paarden’. Naar aanleiding van het onderzoek werd besloten om beide verdachten aan te houden wegens dierenmishandeling. De betreffende paarden zijn op een veilige plek ondergebracht.

Aangehouden

Dinsdagochtend 15 maart werden beide verdachten, een 36-jarige vrouw en een 25-jarige vrouw uit gemeente Purmerend, aangehouden. Zij zijn overgebracht naar het politiebureau en ingesloten. Op dit moment zijn 7 paarden in beslag genomen voor nader onderzoek. Enkele andere dieren van deze verdachten zijn meegenomen voor nadere zorg. Al deze dieren worden ondergebracht op een locatie waar zij de zorg krijgen die ze nodig hebben. De dierenpolitie heeft tijdens het onderzoek de dierenarts en gedragsdeskundigen van paarden ingeschakeld. Tijdens de doorzoekingen werden meerdere goederen en digitale gegevensdragers in beslag genomen.

Vrouwen aangehouden in onderzoek paardenmishandeling
De paarden zijn veilig ondergebracht | Foto: Politie.nl

De politie zet het onderzoek voort en sluit meerdere aanhoudingen niet uit. Gemeente Purmerend doet nader onderzoek op de locatie naar onrechtmatige bewoning op basis van de Basis Registratie Personen (BRP). De Omgevingsdienst IJmond gaat een voornemen last onder dwangsom opleggen vanwege een ondeugdelijke mestplaat. De eigenaar heeft 8 weken om deze situatie op te lossen. Ook enkele brandveiligheidseisen waren niet op orde.

Getuige van dierenmishandeling? Doe melding!

Zie je dat een dier wordt mishandeld? Bel dan met 144 of bij spoed met 112. Ben je getuige geweest van dierenmishandeling? Dan kun je dit ook melden via 144, of anoniem via 0800-7000. Bij mishandeling van dieren is de verklaring van één of meer ooggetuigen of ondersteunend beeldmateriaal vaak onontbeerlijk om de dader(s) te kunnen vervolgen.

Bron: