Europarlementariër Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren is in de Roemeense haven van Midia, in een ultieme poging om een massatransport van 70.000 schapen naar de Perzische Golf te voorkomen. Het diertransport voldoet niet aan onze eigen regels voor dierenwelzijn en mag niet plaatsvinden.

70.000 schapen
Anja Hazekamp in de haven van Midia, Roemenië, tegen het transport van 70.000 schapen | Foto: Anja/Hazekamp/Twitter

In de Roemeense haven ligt het schip ‘Al Shuwaikh’ klaar om de 70.000 dieren op te laden en naar de Perzische Golf te verschepen voor het Islamic Festival of Sacrafice in Koeweit. Anja Hazekamp benadrukt dat het voorziene transport in strijd is met Europese regels voor diertransporten:

“In de Perzische Golf worden de komende weken temperaturen verwacht van 46 graden. EU-regels verbieden diertransporten als het warmer is dan dertig graden. Die regels gelden voor de gehele reis, dus ook als het schip zich buiten de EU bevindt. Dieren dagenlang vervoeren bij dit soort extreme temperaturen leidt tot hittestress en uitputting. Veel dieren sterven onderweg een gruwelijke dood. Roemenië mag dit horrorschip geen groen licht geven om te vertrekken.”

70.000 schapen
Horrorschip de Al Shuwaikh wordt geladen met 70.000 schapen | Foto: Anja Hazekamp/Twitter


Terwijl dit artikel verschijnt komen de vrachtwagens met schapen de haven binnen, zo meldt Anja Hazekamp op Twitter:


Transporteur omstreden

De transporteur die het transport wil uitvoeren is omstreden. Vorig jaar stierven tijdens een transport afkomstig uit Australië ruim 2400 schapen aan boord van het schip Awassi Express, waarbij vervoerder KLTT optrad als vlootmanager. Hiervan werden beelden gemaakt, waarna Australië de licentie van een betrokken vervoerder introk. Volgens dierenbeschermingsorganisaties stierven in de afgelopen decennia meer dan 1 miljoen schapen aan boord tijdens transporten van de vervoerder. Hazekamp:

“Dit transport is het zoveelste bewijs dat autoriteiten en transporteurs lak hebben aan regels die bedoeld zijn om dieren te beschermen tijdens het vervoer. Er is stelselmatig sprake van overtredingen met enorm dierenleed tot gevolg.”

70.000 schapen
De Al Shuwaikh op afstand | Foto: Anja Hazekamp/Twitter

Hazekamp krijgt steun van Eurocommissaris Andriukaitis  van Gezondheid & Voedselveiligheid, die de Roemeense autoriteiten woensdag per brief opriep om het voorziene transport te stoppen.


Einde aan de misstanden

Vorige week lanceerde de Partij voor de Dieren een oproep om via een Europese parlementaire enquête een einde te maken aan de misstanden bij diertransporten. Bijna de helft van de 188 benodigde steunbetuigingen die nodig zijn voor de enquête is inmiddels binnen.

  • Lees ook:

Schip aan ketting vanwege gruwelijk schapentransport (video)

Bron: