Het Griekse eiland Zakynthos is een geliefde plek van veel Nederlanders die hun vakantie daar doorbrengen. Helaas heeft dit eiland een andere, minder zonnige kant. Veel zwerfdieren worden op een afschuwelijke manier gedood door vergiftiging. De Nederlandse organisatie Stichting Dierenhulp zonder Grenzen helpt al jaren collega’s op het eiland, die dit jaar geconfronteerd werden met veel vergiftigde honden en katten. De burgemeester geeft geen gehoor om deze gruwelijke praktijken te stoppen. Nu is de tijd gekomen dat hiertegen massaal geprotesteerd moet worden.

vergiftiging
Zakynthos | Foto: Live Zakynthos/Flickr

In Kalamaki, maar ook op andere plekken, worden honden op straat vergiftigd. Ook zijn dode katten gevonden. Verscheidene honden en katten worden vermist, en gevreesd wordt dat ook zij dood zijn. De honden en katten worden door vrijwilligers op vaste plekken gevoerd, ze worden gecastreerd en teruggezet op straat. Op het eiland is namelijk geen enkel asiel. Helaas zijn veel dieren het slachtoffer geworden van deze vergiftigingen. Ze sterven een afschuwelijke dood na een vaak dagenlange doodstrijd.

Verdriet
De zwerfdieren horen bij Kalamaki  en maken de vakantie van veel toeristen plezierig. Deze dieren hebben het zeker niet verdiend om te sterven en te lijden in letterlijke doodsangst na het binnenkrijgen van het gif. Dit moet stoppen, het mag niet meer gebeuren. Het zijn trouwens niet alleen zwerfdieren die getroffen worden, maar ook veel dieren die een baasje hadden. De ‘mensen’ die deze dieren vergiftigen hebben niet alleen de dieren onnoemelijk veel pijn gedaan; ook bij veel gezinnen hebben ze veel verdriet veroorzaakt.

Burgemeester
5 augustus jl. hebben inwoners van het eiland de burgemeester van Zakynthos, Pavlos Kolokotsas, via Facebook ‘gebombardeerd’ met berichtjes. Brieven die zij via e-mail gestuurd hebben zijn nooit beantwoord door hem. Waarom niet? Doen de zwerfdieren er niet toe? Wordt het vrijwillige werk van de Griekse collega’s van Dierenhulp zonder Grenzen niet geaccepteerd en gerespecteerd? Zonder hen zou het zwerfdierenprobleem ontzettend groot zijn.

Het niets doen tegen degenen die de barbaarse en gevoelloze vergiftigingen op hun geweten hebben heeft een negatieve invloed op veel bewoners van het eiland. Griekenland, genoemd als bakermat van onze beschaving, is uiterst onbeschaafd naar dieren toe en naar de mensen die de dieren willen helpen. Met welk recht denken deze barbaren de dieren te mogen vermoorden? Zij krijgen echter stilzwijgende toestemming. De burgemeester moet weten dat de vergiftigingen een negatieve impact kunnen en zullen hebben op toeristen die het eiland willen bezoeken. In deze moeilijke economische tijden is Griekenland toch niet in de positie om geld uit deze bron van inkomsten te moeten missen.

Stichting Dierenhulp zonder Grenzen
De Nederlandse stichting krijgt regelmatig telefoontjes en e-mails van toeristen of zij kan helpen. De vakantiegangers geven aan waar een dier zich bevindt en de organisatie op Zakynthos gaat het dier vervolgens zoeken en proberen te redden. Dit kan gaan om een ziek, maar ook een gedumpt dier. Soms gaat het om een doos of plastic tas met pups, al dan niet in een vuilcontainer. Alle dieren krijgen en verdienen een kans. Het dumpen van volwassen honden en katten, puppy’s en kittens is op zich al erg genoeg, maar het vermoorden van de dieren op zo’n verschrikkelijke manier gaat de menselijkheid voorbij. Burgemeester Kolokatsas is bekend met deze gruwelijkheden maar zwijgt in alle toonaarden.

Uw stem
Dierenhulp zonder Grenzen vraagt u uit naam van de vergiftigde dieren uw stem laten horen. Voor de dode dieren is het te laat, maar hopelijk kan uw stem een verschil maken voor de nu nog levende dieren en voorkomen dat zij een verschrikkelijke doodstrijd van soms dagen moeten doormaken. Zij zijn de onschuldige slachtoffers, de verschoppelingen van het eiland. Het enige wat zij ooit gedaan hebben is geboren zijn en ze worden daar dan ook bijna meteen voor gestraft. Dierenhulp zonder Grenzen is van mening dat dierenbescherming niet op mag houden bij onze landsgrenzen. Daarom: laat de burgemeester op Zakynthos weten hoe u over de situatie op zijn eiland denkt!

Wilt u weten wat u kan doen? Mail naar info@dierenhulpzondergrenzen.com of kijk op de website van Stichting Dierenhulp zonder Grenzen.

Persbericht Stichting Dierenhulp zonder Grenzen