Verdrietig nieuws uit de Apenheul in Apeldoorn, want gisteren is de 9-jarige orang-oetan Merah om onbekende reden verdronken, zo meldt het park. Haar dood is een mysterie, want Merah was altijd erg voorzichtig in de buurt van water.

Merah
Merah | Foto: © Apenheul

Net als mensen kunnen mensapen van nature niet zwemmen. Toen een medewerker van de Apenheul Merah in het water zag liggen bleek het helaas al te laat te zijn. Volgens de Apenheul was Merah altijd erg voorzichtig en zat het niet in haar karakter om risico’s te nemen. Ze was dan ook vrijwel nooit in de buurt van water te vinden.

Raadsel
Daarom is het nog raadselachtiger dat een bezoeker van het park later meldde dat hij Merah uit eigen beweging in het water zag springen. Dit strookt niet met haar voorzichtige karakter en de vraag rijst dan ook of er wellicht iets anders met haar aan de hand was. De Apenheul meldt dat Merah in het park is geboren en iedere hoek en alle eilanden op haar duimpje kende. Een vergissing van haar kant lijkt dan ook uitgesloten.

Onderzoek
Op diverse plekken in het park hangen camera’s en de Apenheul gaat de opgenomen beelden bestuderen of ze iets vreemds kunnen ontdekken, waardoor er meer helderheid komt over de  verdrinking van Merah. Haar stoffelijk overschot zal onderzocht worden door de Universiteit Utrecht, in de hoop dat er wellicht een oorzaak wordt gevonden waarom Merah te water is geraakt.

Voor de medewerkers van de Apenheul komt de dood van Merah als een schok, zo meldt de website van het park:

“De dierverzorgers en andere medewerkers van Apenheul zijn zeer terneergeslagen door dit incident.”

UPDATE 10 september:

Uit het beeldonderzoek is gebleken dat Merah door soortgenoten achternagezeten werd. Dit schrijft de Apenheul op hun website:

“Inmiddels is uit camerabeelden gebleken dat er gisteren onrust heerste onder de orang-oetans in Apenheul. Uit de beelden bleek dat Merah achterna gezeten werd door 2 oudere orang-oetans. Hoewel er meerdere vluchtwegen zijn, onder andere terug het binnenverblijf in of omhoog via klimconstructies, vluchtte de anders zo voorzichtige Merah via het water. Ze nam een grote sprong om het nabijgelegen eiland te bereiken. Helaas kwam ze in het midden van de gracht terecht en het lukte haar daarna niet om alsnog bij de oever te komen.

Wij gaan deze noodlottige gebeurtenis grondig analyseren en bekijken of dit te voorkomen was én hoe dit in de toekomst te voorkomen is. Het videomateriaal van Merah wordt niet openbaar gemaakt aangezien wij deze beelden te heftig vinden om te laten zien.”

Bronnen: Apenheul, Nu.nl ©PiepVandaag.nl Bart van Riel