De Amerikaanse staat Maryland is de eerste van de Verenigde Staten die de voor bijen en andere insecten gevaarlijke en dodelijke stof neonicotinoïden gaat verbieden. Gouverneur Larry Hogan zal naar verwachting nog in april zijn handtekening zetten onder nieuwe wetgeving die in 2018 in werking zal treden.

bij
Foto: Wikimedia Commons

Neonicotinoïden zijn zeer giftig voor bijen en worden al lange tijd in verband gebracht met het uitsterven van bijenvolken en andere insecten. Bij het besproeien van een plant met deze stof, een zenuwgas, wordt de plant in het geheel giftig voor veel insecten, waaronder honingbijen.

Met de nieuwe wetgeving kunnen enkel nog boeren en professionele ongediertebestrijders nog de schadelijke pesticide verkrijgen en in veel beperktere mate. Thans zijn de schadelijke pesticiden ook gewoon over de toonbank verkrijgbaar voor particulieren. Het verbod op verkoop aan particulieren is naar verwachting van bijendeskundigen een grote stap in de bescherming van de bedreigde bijenpopulatie. Deze voeden zich namelijk vooral in de tuinen van particulieren die deze helaas voor de bijen rijkelijk besproeien met giftige en dodelijke pesticiden.

Het verbod geldt overigens niet alleen voor de verkoop van de pesticiden, maar ook voor planten die gekweekt zijn van zaden die neonicotinoiden bevatten. Ook deze planten zijn namelijk schadelijk voor insecten en bijen.  Naast Maryland zijn nog 12 andere Amerikaanse staten doende wetgeving te maken en te implementeren ter bescherming van de bijen.

Ook in Nederland is met ingang van 1 januari 2016 de verkoop aan particulieren van bestrijdingsmiddelen met neonicotinoïden en glyfosaat, een andere zeer schadelijke stof voor bijen, verboden. Zo is bijvoorbeeld het omstreden bestrijdingsmiddel RoundUp niet meer verkrijgbaar bij tuincentra en doe-het-zelfzaken.

Bron ©PiepVandaag.nl Anya van Eijck