Alle stierengevechten in Spanje die in maart zouden plaatsvinden zijn geannuleerd door de uitbraak van het coronavirus. Ook in Portugal en Frankrijk worden stierengevechten gecanceld. Het gaat om minstens 120 stieren die in maart in Spaanse stierenvechtarena’s gedood zouden worden. Onze eindredacteur Estefanía Pampín Zuidmeer zou dit weekend voor het Comité Anti Stierenvechten naar Valencia afreizen om te protesteren tegen stierengevechten. Door de annulering van de stierengevechten hoeven de protesten niet door te gaan.

coronavirus
In maart geen stierengevechten in Spanje door coronavirus | Foto: AnimaNaturalis

Minstens 21 stierengevechten

Het gaat om minstens 21 stierengevechten in steden als Madrid, Valencia, Castellón, Murcia, Arnedo. Waarschijnlijk zal ook een deel van de stierengevechten in april niet plaatsvinden. In de deelstaat Valencia worden naast de stierengevechten ook alle dorpsfeesten met stieren verboden voor maart en april. Wat dit precies betekent voor de stieren die ingepland stonden voor het stierengevecht is echter nog onbekend.

stierenvechten
Foto: Pixabay

Arles

Ook in het Franse Arles zullen dit jaar geen stierengevechten plaatsvinden als gevolg van de uitbraak van het coronavirus. De Feria de Pâques (paasfeest) in Arles is geannuleerd en daarmee ook het stierenvechten in de Franse stad in de Camargue. Het jaarlijkse evenement zou plaatsvinden van 10 tot 13 april, maar is vanwege het gevaar voor besmetting afgelast.

#GNvdD: Geen stierengevechten in Arles dit jaar

Valencia

Aanstaande zondag zou er in de Spaanse kustplaats Valencia een stierengevecht plaatsvinden naar aanleiding van de traditionele festiviteit Fallas. Gedurende de Fallas worden humoristische beelden (van hout en piepschuim) die sociale en politieke thema’s aansnijden gedurende vijf dagen aan het publiek getoond en aan het einde van de festiviteiten in brand gestoken. Het is één van de drukst bezochte festiviteiten in Spanje; één miljoen mensen per dag werden verwacht uit heel het land. Voor het stierengevecht van zaterdag waren 10.000 tickets verkocht. De stierengevechten zouden op donderdag 12 maart van start gaan en dagelijks plaatsvinden tot 20 maart. Onze eindredacteur Estefanía Pampín Zuidmeer, die tevens werkzaam is voor het Comité Anti Stierenvechten, stond op het punt om naar de Spaanse stad af te reizen in verband met een project van  dat als doel heeft het stierenvechten te stoppen. Estefanía:

“Zondag zou ik deelnemen aan twee protesten in de stad Valencia. Gelukkig gaan de stierengevechten niet door. Maar we mogen onze aandacht niet laten verslappen. De stierenvechtsector verliest enorm veel geld door het annuleren van de stierengevechten en heeft al om financiële hulp gevraagd bij het Ministerie van Cultuur. Dat geld kan beter ingezet worden in de gezondheidszorg voor het behandelen van zoveel mogelijke slachtoffers van Covid-19. Vanuit het Comité Anti Stierenvechten en in samenwerking met onze collega’s uit Spanje blijven we alert om te voorkomen dat er overheidsgeld verdwijnt in de stierenvechtsector.”

stierenvechten
Estefanía Pampín Zuidmeer (rechts) met Spaanse collega tijdens een protest in Spanje | Foto: SantiVaquero

De stierenvechtsector in Spanje ontvangt miljoenen euro’s aan nationale, regionale en gemeentelijke subsidies. Ook vanuit de Europese Unie ontvangt het zo’n 130 miljoen aan landbouwsubsidies voor het fokken van vechtstieren. De Spaanse organisatie AnimaNaturalis is een actie begonnen waarmee men een brief kan sturen aan het Spaanse Ministerie van Gezondheidszorg met het verzoek om geen geld te steken in het compenseren van de financiële verliezen van de stierenvechtsector. Om de brief te kunnen versturen klik hier.

Vertalingen voor het versturen  van de brief

Nombre: voornaam
Apellidos: Achternaam
Ciudad: Stad
Correo electrónico: e-mail
Envía mensaje: verzend mail

Bronnen:

©AnimalsToday.nl