Afgelopen vrijdag 14 november vond de Lush Prize plaats, de grootste internationale jaarlijkse prijsuitreiking die het ontwikkelen van dierproefvrije alternatieven wil stimuleren. Maar liefst 300.000 euro aan prijzengeld werd uitgereikt aan mensen die ervoor strijden het gebruik van dierproeven te stoppen. Zo’n 115 miljoen dieren worden per jaar in laboratoria gebruikt als proefdier.

Lush Prize 2014

De Lush Prize beleeft haar derde jaar. Het prijzengeld werd geschonken binnen de sectoren wetenschap, lobby en campagnevoering. De verschillende prijzen belichten het werk dat nodig is voor een toekomst zonder dierproeven, specifiek in het werkveld cosmetica en toxicologie (chemische testen).

De genomineerden vertegenwoordigen 35 organisaties en wetenschappers. De achtkoppige jury, bestaande uit experts binnen de proefdiervrije wetenschap, politiek en campagnevoering is afkomstig uit Europa, Brazilië en Zuid-Korea.

Craig Redmond, woordvoerder van de Lush Prize:

“Van wetenschappers die een dierproefvrijbeleid in China nastreven tot aanpassingen die gedaan worden in de wetgeving, zodat ex-proefdieren mogen worden geadopteerd door particulieren; via de Lush Prize wordt erkenning en waardering gegeven aan dierproefvrije alternatieven en betrouwbare wetenschappelijke initiatieven die dierproeven overbodig maken.”

Hilary Jones, Ethisch Directeur van Lush:

“We hopen dat dierproeven zo gauw mogelijk tot het verleden behoren en steken er graag energie en geld in om hier extra vaart achter zetten. De Lush Prize beloont mensen die dankzij baanbrekend onderzoek en wetenschap helpen om een dierproeven achter ons te laten.”

The Lush Prize is een samenwerking tussen Lush Fresh Handmade Cosmetics en de Britse organisatie Ethical Consumer Research Association. Doel is om dierproefvrije technieken te belonen.

Winnaars hebben hun award ontvangen tijdens een indrukwekkende ceremonie in Londen. PiepVandaag.nl was aanwezig en sprak onder andere met Lush-oprichter en directeur Mark Constantine, Dr. Thomas Hartung van het Centre for Alternatives to Animal Testing van Johns Hopkins University in Amerika en met de winnaars in de categorie ‘Young Researchers’. Bekijk hieronder een korte reportage:

Binnenkort meer over de onderzoeken van de verschillende wetenschappers en een interview met de oprichter van Lush. Voor meer informatie over het panel van juryleden klik hier. De namen van de genomineerden staan op de 2014 shortlist .

©PiepVandaag.nl