Het is nauwelijks te bevatten, maar na de commotie rond de dood van leeuw Cecil vorig jaar is er in Zimbabwe een verloting georganiseerd, met als hoofdprijs het mogen doodschieten van een leeuw.

hoofdprijs
©Burrard-Lucas Wildlife Photography

Om mee te dingen naar deze hoofdprijs worden loten verkocht van 1.350 euro. De “gelukkige” winnaar mag 18 dagen op safari waarbij de mogelijkheid wordt geboden een leeuw te doden. Bij de hoofdprijs behoort tevens de optie het dier op te laten zetten door een professional, om het daarna als trofee mee naar huis te nemen.

Saillant detail is dat de organisatie van deze loterij, The Bubye Valley Conservancy, banden heeft met de Britse universiteit van Oxford.

Leeuw Cecil, die vorig jaar gedood werd in het Hwange National Park door trofeejagers, droeg een gps-halsband van het Wildlife Conservation Research Unit van de universiteit van Oxford. Deze wetenschappers doen als sinds 1999 onderzoek naar de impact van de jacht buiten het Hwange park op de leeuwenpopulatie in het park. De halsband (het bewijsmateriaal) is door de jagers vernietigd.

De verontwaardiging over de dood van leeuw Cecil, de koning van Hwange National Park, was enorm. Oxfords Wildlife Conservation Research Unit (WildCRU) kreeg daarop donaties met een totaalbedrag van £785,000.

Dr Pieter Kat, vertegenwoordiger van de liefdadigheidsorganisatie LionAid:

“We zijn geschokt en ontsteld door deze leeuwentrofeeloterij, georganiseerd door partners van WildCRU. Mensen hebben aan WildCRU gedoneerd om leeuwen zoals Cecil te beschermen en ik hoop dat de universiteit van Oxford het geld, dat in goed vertrouwen gegeven is, gebruikt om leeuwen in de toekomst te behoeden voor trofeejagers. Trofeejacht heeft namelijk geen enkel nut bij het beschermen van een diersoort waarvan de populatie zo catastrofaal afneemt.”

WildCRU verklaart:

“We waren absoluut niet op de hoogte van de actie van Bubye Valley Conservancy en staan hier geheel buiten. We keuren een degelijke veiling af en als ons van de opbrengst een donatie zou worden aangeboden, accepteren we deze niet.”

De winnaar van de loterij wordt volgende maand bekendgemaakt bij de Safari Club International Convention in Las Vegas.

Bronnen: MetroXL, Unilad ©PiepVandaag.nl