Lieveheersbeestjes vliegen erg hoog en snel. Uit Brits onderzoek blijkt dat ze wel tot 1.100 meter hoog kunnen vliegen en snelheden tot 60 kilometer per uur halen. Bij warmer weer vliegen lieveheersbeestjes verder. Dit betekent dat door de opwarming van het klimaat meer problemen kunnen ontstaan met invasieve soorten, zoals het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje.

lieveheersbeestje
Lieveheersbeestje | Foto: Wikimedia Commons

Als belangrijke predator van bladluizen, worden vaak uitheemse lieveheersbeestjes ingezet ter bestrijding. De kevertjes verspreiden zich en dit heeft gevolgen voor inheemse lieveheersbeestjes en lokale ecosystemen. De Britse studie geeft nu voor het eerst antwoord op de vraag hoe ver lieveheersbeestjes zich kunnen verspreiden.

Het is niet eenvoudig om de verspreiding van insecten over grote afstanden te analyseren. Onderzoekers bestudeerden de kenmerken van vluchten van het inheemse zevenstippelig lieveheersbeestje en het exotische veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje, die in tien jaar tijd door radars werden geregistreerd. Hiervoor moest eerst worden onderzocht hoe een lieveheersbeestje er door de ogen van een radar uitziet.

De vluchten zelf werden bestudeerd (de hoogte, snelheid, variatie tussen seizoenen en jaren) en daarnaast factoren als luchttemperatuur, windsnelheid, neerslag, aanwezigheid van bladluizen, omdat deze zaken van invloed zijn. De meeste lieveheersbeestjes bleken op een hoogte tussen 150 en 500 meter te vliegen en sommigen zelfs op 1.100 meter. Ze haalden een gemiddelde snelheid van 30 kilometer per uur, met uitschieters tot 60 kilometer per uur. Vluchten duurden gemiddeld zo’n 36,5 minuten, maar soms wel twee uur.

In de zomer, bij hoge temperaturen, waren de aantallen lieveheersbeestjes in de lucht het grootst. Bij warm weer vonden vluchten op grote hoogte plaats. Dit betekent dat de verspreiding over grote afstanden kan versnellen door opwarming van het klimaat.

Bron: Natuurbericht ©PiepVandaag.nl  Angelique Lagarde