Door een een nieuwe richtlijn van de Europese Unie zijn textielfabrikanten vanaf 2013 verplicht te vermelden dat hun producten materialen van dierlijke oorsprong bevatten, zoals leer bont of veren. Nu kunnen er nog  ‘oude producten’ in winkels liggen waar dit niet op het label staat. Vanaf 2014 moeten ook deze zijn verwijderd of geëtiketteerd.

Wasbeerhond
Foto: Wikimedia Commons

In Zwitserland gaat de labelplicht nog een stap verder. Elk product met dierlijke vacht of pels moet zijn voorzien van een duidelijk zichtbaar etiket met de volgende informatie:

  1. Diersoorten: Het label moet de wetenschappelijke en de gemeenschappelijke naam van het dier vermelden.
  2. Herkomst van het bont: Het land waar het dier is gevangen  of gefokt totdat het klaar is om gevild te worden moet worden aangegeven. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan moet het kleinst mogelijke geografische gebied worden aangegeven.
  3. Herkomstaanduiding / houderijsysteem

Deze regel gaat in vanaf 28 februari 2014. Wie niet voldoet wordt beboet. Controles zullen plaatsvinden in de vorm van willekeurige inspecties, alsmede specifieke controles gebaseerd op aanwijzingen van overtredingen.

Bont voor Dieren hoopt dat deze uitbreiding van de etiketteringsplicht ook in Nederland wordt doorgevoerd en pleit  voor meer transparantie:

“De volgende stap is dat er op een jas zou staan dat  bijvoorbeeld wasbeerhonden uit China in zijn verwerkt, of vossen uit Finland”.

Laten we hopen dat het weer een stap is richting een bontvrij Europa.

Bron ©PiepVandaag.nl