Viraal ging de lachende pijlstaartrog die door een man op zijn buik werd gekieteld in een TikTok-video. Volgens deskundigen is dit geen enkel blijk van plezier maar is het dier in werkelijkheid aan het stikken.

‘Lachende’ pijlstaartrog
‘Lachende’ pijlstaartrog op TikTok is dierenmishandeling | Foto: screenshot video Tiktok

Doodkietelen

De TikTok-gebruiker had een hit van meer dan 100 miljoen views terwijl hij een jonge baby pijlstaartrog met een handschoen op zijn buik aan het kietelen was. Als reactie krulde het ongelukkige dier zijn vleugels op, opende zijn mond en creëerde hiermee een beeld dat veel mensen opvatten als een glimlach. Volgens Ben Williamson, programmadirecteur van de non-profitorganisatie World Animal Protection en vele andere deskundigen, is het dier duidelijk bezig met stikken tot de dood erop volgt:

“De pijlstaartrug is duidelijk aan het stikken. De wetenschappelijke literatuur is hierin heel duidelijk. En net als bij alle andere vissen, hebben pijlstaartroggen het vermogen om pijn te voelen.”

In de TikTok-video is duidelijk te zien dat de twee stippen boven de mond geen ogen zijn maar twee neusgaten. Daarnaast belemmerde de man ook nog eens de ademhaling omdat op de plek waar de man de rog kietelde, de kieuwen zitten waarmee het dier onder water kan ademhalen. Gezien de reactie van het dier roept deze aanraking een traumatische ervaring op en snakt de baby rog naar adem. Een zeer stressvolle situatie die te vergelijken is met een mens die onder water wordt gehouden en tegelijkertijd wordt gekieteld. Williamson:

“Zoals alle wilde dieren moeten pijlstaartroggen met rust gelaten worden voor een vredig leven, vrij van menselijke inmenging en schadelijke hobby’s zoals sportvissen.”

Antropomorfisme

Aan de orde van de dag worden er video’s op social media geplaatst van dierengedrag dat door menselijke gedachten beoordeeld wordt als harmonieus en leuk. Aan het dier worden menselijke gedraging, emoties en eigenschappen toegeschreven, wat ook bekend staat als antropomorfisme. Dat dieren emoties hebben wil echter niet zeggen dat ze deze altijd op dezelfde manier ervaren als mensen. Het grootste gevaar van antropomorfisme is dat dit tot zeer dieronterende en gevaarlijke situaties kan leiden. In realiteit is het voor een dier een zeer traumatische ervaring die door de mens als grappig, lief of prachtig wordt bestempeld. Of ligt het gevaar in de tegenhanger, namelijk antropocentrisme? Hierin schuilt de koppigheid van de mens die een monopolistische positie inneemt zodat het geweten gesust kan worden zonder schuldgevoel. Immers bij antropocentrisme is het idee dat de mens de norm is en dat de waarde van al het andere wordt afgemeten aan het nut dat het voor de mens dient. Hoe dan ook, ieder welwillend mens met enig empathisch vermogen kan zich bedenken wat pijn en angst met dieren doet en daarnaast het respect hebben om vooral de wilde dieren met rust te laten.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jessica Slotman