Zeehondencentrum Pieterburen waarschuwt fotografen en wandelaars op Vlieland om niet te dicht in de buurt te komen van zeehonden en hun pups. Er zijn situaties waarbij mensen de dieren tot op een met naderen en dat is zeer ongewenst en bovendien verboden. Laat zeehonden en hun pups met rust!

Laat zeehonden en hun pups met rust!
Laat zeehonden en hun pups met rust! | Foto (grijze zeehonden): Karst van der Meulen

Zeehonden zijn beschermde dieren en mogen om die reden niet verstoord worden. Het naderen van zeehonden met jongen is helemaal uit den boze, omdat dit verstorend kan werken voor de jonge dieren. De eerste weken van hun leven krijgen ze alleen moedermelk, waarvan ze iedere druppel nodig hebben. Daarna worden ze alleen gelaten en is hun vetlaag essentieel om te overleven. Afgelopen weken zijn er meerdere jonge grijze zeehonden geboren. Wanneer ze gestoord worden kunnen de moeders naar zee vluchten waarbij de jongen te vroeg alleen achterblijven.

grijze zeehonden
Grijze zeehond met jong | Foto: Karst van der Meulen

Door Pieterburen wordt een minimumafstand van 30 meter genoemd, al is dat nog steeds wat weinig wanneer er een hele horde fotografen en geïnteresseerden staat. Ook nadat de moederzeehonden hun kroost verlaten hebben is het belangrijk om de jonge dieren met rust te laten. Zij moeten het op eigen kracht gaan doen en kunnen dat meestal heel goed zonder mensen. Met borden worden wandelaars gewaarschuwd dat de dieren met rust gelaten moeten worden. Maar volgens Pieterburen zijn er zelfs beelden bekend waarbij mensen proberen een jonge zeehond weg te lokken van de moeder.

grijze zeehonden
Foto: Karst van der Meulen

Wilde dieren zijn geen bezienswaardigheden maar hebben recht op rust en bescherming. Aandacht op sociale media voor een selfie met een zeehond is ijdelheid en heeft niets te maken met dierenliefde.

Bron:

  • Nu
  • Lees ook op AnimalsToday:
    .

Lenie ’t Hart: Geboorteseizoen grijze zeehonden is weer begonnen

Zeehonden flirten door onder water te klappen

©AnimalsToday.nl BVR