Wisdom is weer teruggekeerd naar Midway Atoll! De geliefde Laysanalbatros, of mōlī, is nu minstens 71 jaar oud en ’s werelds oudst bekende wilde vogel. Haar partner Akeakamai is er nog niet, maar dat Wisdom weer in goede doen is gezien roept om een feestje. Al was ze afgelopen dagen weer de hort op…

Albatros Wisdom is back!
Albatros Wisdom is back! | Foto: USFWS publiek domein

Biologen identificeerden en gaven een nummerbandje om haar rechterpoot in 1956, nadat ze als jonge vogel een ei had gelegd. Over het algemeen leggen Laysanalbatrosse voor hun vijfde verjaardag geen ei. Naar schatting heeft Wisdom 50 tot 60 eieren gelegd, waarvan maar liefst 30 kuikens zijn uitgevlogen, aldus Jonathan Plissner, toezichthoudend natuurbioloog bij Midway Atoll National Wildlife Refuge.

Albatros Wisdom is back!
Nummer Z333 | Foto: USFWS publiek domein

De schijnbaar niet door tijd aangetaste Wisdom met pootnummer Z333 werd voor het eerst eind november gezien. Haar trouwe maatje Akeakamai moet nog komen, maar hij was ook vorig broedseizoen afwezig. Mannelijke albatrossen keren meestal eerder terug naar de broedplaats dan hun partners, waardoor er enige zorg is over zijn lot.

Wisdom met kuiken | Foto: publiek domein

Decennia lang gingen Wisdom en Akeakamai, zoals de meeste mōlī-paren, elk jaar naar dezelfde nestplaats om één ei te leggen. Ze behoren tot de miljoenen albatrossen die jaarlijks terugkeren naar Midway Atoll, aan de uiterste noordkant van de Hawaiiaanse archipel, om te nestelen en hun jongen groot te brengen. Wisdom is overigens afgelopen week niet gezien en de meeste mōlī hebben hun ei al gelegd. Biologen houden de broedplek nauwlettend in de gaten in de hoop dat er ook dit broedseizoen weer een kuiken het levenslicht ziet.

Bron:

#GNvdD: Albatros Wisdom (70) voedt weer een kuiken op

©AnimalsToday.nl BVR