Goed nieuws met een zwart randje. Donderdag heeft de dierenambulance in Amsterdam een ontsnapte korenslang gered die vastzat op een lijmplank. Het gebruik van lijmplanken is echter verboden in Nederland, vanwege het ongekende dierenleed dat ze veroorzaken.

Korenslang of rode rattenslang
Vastgeplakt aan een illegaal gebruikte lijmplank | Foto: Dierenambulance Amsterdam/Instagram

Typisch voor Nederland is dat lijmplanken wel verkocht mogen worden maar niet gebruikt. Dit heeft waarschijnlijk met gebrek aan handhaving te maken, want het is onmogelijk om de handel via internet te stoppen. Bovendien kan de politie kan niet achter de voordeur kijken of een lijmplank wordt gebruikt. Maar donderdag vielen twee inwoners van Amsterdam door de mand, toen ze in paniek de dierenambulance belden omdat er onder het keukenblok een slang vastzat op hun lijmplank. Dierenambulance Amsterdam schrijft op Instagram:

“Wij troffen een rotgeschrokken beller aan die bang was dat er nog meer slangen zouden zijn. De partner had uit angst de woning verlaten.”

Korenslang of rode rattenslang
Korenslang, of rode rattenslang (Pantherophis guttatus) in het wild | Foto: publiek domein

Ontsnapte korenslang

Het bleek te gaan om een korenslang (Pantherophis guttatus), ook wel rode rattenslang genoemd. Deze soort wurgt zijn prooi en is niet giftig.  Het is een slang die veel te vinden is bij terrariumhouders en hij behoort in Europa en Noord-Amerika tot de meest gekweekte slangensoorten. Door ermee te fokken zijn veel variaties ontstaan in hun tekening. In het wild zijn korenslangen algemeen voorkomend en niet bedreigd.

Korenslang of rode rattenslang
Foto: Dierenambulance Amsterdam/Instagram

Het personeel van de dierenambulance heeft de bellers op het hart gedrukt dat ze een illegale methode gebruiken om dieren te vangen, mogelijk muizen of ratten. Ook wijzen ze op de scheve situatie in Nederland:

“Wij hebben duidelijk gemaakt dat een lijmplankje absoluut dieronvriendelijk en verboden is. Helaas zijn de plankjes overal online te bestellen. Het gebruik van deze plaktroep is verboden, maar ze mogen wel verkocht worden.”

De eigenaar van de onfortuinlijke slang is onbekend. Het dier is naar de reptielenopvang in Zwanenburg gebracht. Het duurde zeker 20 minuten ‘om de arme ziel ongeschonden los te maken’.

Korenslang of rode rattenslang
Het duurde 20 minuten om de slang los te maken | Foto: Dierenambulance Amsterdam/Instagram

Bronnen:

#GNvdD: Schots vossenwelpje Sticky gered uit lijmval

#GNvdD: Muis gered van lijmplank na wroeging dader

©AnimalsToday.nl BVR