Tennisser Andy Murray heeft veel kritiek over zich heen gekregen nadat bleek dat zijn kledingsponsor een speciale lijn beschikbaar stelt voor trofeejagers. Campagnevoerders roepen Murray op om zijn contract met het Amerikaanse sportkledingmerk Under Armour stop te zetten.

Andy Murray
Kledingsponsor Andy Murray heeft kledinglijn voor trofeejagers | Foto: ecfman Flickr via Compfight cc

Een aantal jaar geleden tekende voormalig Wimbledon-winnaar Andy Murray een vierjarig contract met Under Armour, wat Murray naar verluid zo’n 15 miljoen pond oplevert. Het merk kwam negatief in het nieuws nadat het camouflagekleding bleek te verkopen, inclusief een ‘Big Game’ lijn, die volgens het bedrijf geschikt is om in ‘te rennen en schieten in de meest ruwe gebieden’. Deze lijn, speciaal ontwikkeld voor jagers, bestaat onder andere uit camouflagejassen, broeken en laarzen. Voor deze lijn werd een speciale Facebook- en Twitterpagina opgericht, waarop je foto’s vindt van jagers poserend met de gedode dieren.

Groot dierenliefhebber
Murray, zelf een groot dierenliefhebber, werd in 2014 officieel ambassadeur voor het Wereld Natuur Fonds. Hiermee steunde hij de strijd tegen stroperij. Daarnaast hielp hij met het opzetten van een campagne om speurhonden in te zetten tegen stropers in een nationaal park in Nepal. Campagnevoerders geloven dan ook dat Murray niet op de hoogte is van de discutabele kledinglijn van Under Armour. Masha Kalinina, campagneleider van Humane Society International:

“Ik denk dat Andy simpelweg niet op de hoogte is van hun connectie met jagen. Ik denk dat hij geschokt zou zijn als hij hoort over deze link. Hij is een geweldige man en we weten dat hij veel heeft gedaan voor dieren. Wanneer hij hoort over de kleding die Under Armour verkoopt voor de jacht op grotere wilde dieren, hopen we dat hij zichzelf hiervan wil distantiëren.”

Sterke connectie met jagen
Het merk Under Armour is sterk geworteld in het jagen op wilde dieren. Beide oprichters zijn gemotiveerde trofeejagers. Samen produceerden ze de televisieshow ‘Ridge Reaper’, waarin de beide mannen te zien waren tijdens het jagen. Eerder verkozen ze Sarah Bowmar als merkambassadeur. Sarah Bowmar jaagt samen met haar man op wilde dieren en kwam wereldwijd in opspraak toen ze filmde hoe haar man een beer op afschuwelijke wijze doodde met een speer. Daarop verbrak Under Armour, onder wereldwijde druk, het contract met Bowmar.

Sponsoren andere sporters
Het kledingmerk sponsort naast Murray ook andere topsporters, zoals zwemmer Michael Phelps en golfer Jordan Spieth. Ook maakt het shirts voor verschillende Engelse voetbalclubs, zoals Tottenham Hotspur en Southampton. Kalinina hoopt dat ze deze samenwerking met topsporters tot een einde kan brengen, wanneer de waarheid over het merk boven water komt.

“Under Armour is erin geslaagd om de connectie met trofeejagers onder de radar van het publiek te houden. Het merk werkt samen met vele topsporters – de grootste namen die je kunt bedenken. We gaan contact met ze zoeken en proberen ze hiervan op de hoogte te brengen.”

Bron ©PiepVandaag.nl Nadine van Wissen


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.