Undercoverfilmers hebben beelden prijsgegeven van de leefomstandigheden op drie Britse kalkoenhouderijen. De kalkoenen leven in overvolle stallen, worden structureel geschopt door de medewerkers en met grote, gapende wonden aan hun lot overgelaten. Naar aanleiding van de beelden is inmiddels één werknemer geschorst en wordt er een officieel onderzoek vanuit de overheid gestart. Deze ‘kerstkalkoenen‘ worden verkocht bij de de grote supermarktketens Sainsbury’s en Asda.

Kerstkalkoenen geschopt
Overvolle stallen | Foto: screenshot video Viva! Charity/YouTube

Dierenwelzijnsorganisatie Viva! maakte de beelden van eind november tot vorige week op drie verschillende kalkoenhouderijen in het VK; een in Norfolk en twee in Gloucestershire. Op de beelden zie je medewerkers de kalkoenen veelvuldig schoppen, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Een van de houderijen, East Farm, valt onder pluimveegigant Gressingham – over wie we al vaker hebben geschreven. De drie kalkoenhouderijen waar het hier om gaat, zijn nota bene goedgekeurd door het kwaliteitslabel Red Tractor. Deze kalkoenen zijn bestemd voor het kerstdiner. Volgens dierenrechtenorganisatie PETA worden in het Verenigd Koninkrijk jaarlijks voor kerst 2 miljoen kalkoenen geslacht.

Kerstkalkoenen geschopt
Gapende wonden | Foto: screenshot Viva! Charity/YouTube

Geschopt, gapende wonden, gebroken vleugels

Op de beelden zie je de dieren op elkaar gepropt in overvolle stallen. Hierdoor ontstaat agressie en verveling. De vogels gaan elkaar pikken, met enorm pijnlijke, open wonden tot gevolg. De video laat een kalkoen zien met een bloederige wond op zijn kop, die wanhopig ineenkrimpt als een andere kalkoen in de wond blijft pikken. Hij kan geen kant op, behalve zijn lot ondergaan. Een intens treurig beeld. Ook zie je een vogel spartelend op zijn rug blijven liggen, niet meer in staat om op te staan.

Kerstkalkoenen geschopt
Geschopt, gapende wonden, gebroken vleugels – geen medische zorg | Foto: screenshot Viva! Charity/YouTube

Doordat de vogels zo onnatuurlijk hard groeien in gewicht, kunnen hun gewrichten het niet aan. Ook melden de activisten een hoog level van ammoniak op de grond, wat leidt tot brandhakken, luchtwegproblemen en problemen met lopen. De activisten verklaren dat sommige vogels met gebroken vleugels rondlopen, of met hun vleugels klem komen te zitten in de transportkratten, als ze hardhandig worden geladen voor de slacht. Bij een van de houderijen in Gloucestershire, die kalkoenen produceert voor Avara Foods – leverancier aan veel supermarkten en restaurants in het VK, zijn medewerkers gefilmd die de hulpeloze vogels veelvuldig schopten. Volgens de undercover-activisten worden de vogels op de beelden maar liefst 218 keer geschopt.

Bekijk hieronder de keerzijde van het Britse kerstdiner:
.

Continu in kunstlicht

Volgens Viva! verblijven de vogels drie maanden aaneengesloten in raamloze stallen in continu kunstlicht, zonder dat ooit het licht uitging. Wat wettelijk wel moet, voor tenminste acht uur per dag. Een Viva-woordvoerder:

“Onze verborgen camera’s hebben drie dagen aaneensluitend gefilmd en het enige moment dat het licht in de stallen uitging, was toen de vogels werden gevangen voor de slacht. In het donker blijven ze rustiger tijdens het stressvolle vangen.”

In de video zie je kalkoenen met gebroken vleugels, bij een vogel steekt het bot er zelfs uit. Volgens Viva! bleef zelfs deze zeer ernstige verwonding onbehandeld. Iets wat bij een welzijnscheck niet over het hoofd kan worden gezien, zou je denken. Maar die checks vonden slecht één keer per dag plaats, in plaats van de vanuit Red Tractor voorgeschreven minimaal twee keer per dag. Ook de Red Tractor-richtlijn, waarin staat dat de medewerkers zeker moeten zijn dat geen lichaamsdeel van de vogel vast komt te zitten in het krat, wordt in grote mate geschonden. Veel vogels zaten met hun vleugels vast in de transportkratten, wat uiteraard voor veel pijn zorgt. De Animal and Plant Health Agency van de overheid is naar aanleiding van de beelden een onderzoek gestart.

Kerstkalkoenen geschopt
Tot bloedens gepikt | Foto: screenshot Viva! Charity/YouTube

‘Geïsoleerde voorbeelden’

Een woordvoerder van Sainsbury’s geeft aan dat ze nauw contact hebben met hun leveranciers én Red Tractor om de beelden te onderzoeken. Een woordvoerder van Avara Foods vindt het allemaal zwaar overtrokken:

“Het gemonteerde beeldmateriaal ondersteunt de doelen van de organisatie (dierenwelzijnorganisatie Viva!, red.) en zal dan ook altijd focussen op een paar geïsoleerde voorbeelden in een verder gezonde troep. Doorgaans worden welzijnsproblemen snel gezien en opgelost. Gezondheidsrapporten ondersteunen dat en uit audits van Red Tractor blijkt dat de boerderijen goed worden gerund.”

De leugen regeert. Wel zegt de Avara-woordvoerder, dat een van de medewerkers is geschorst naar aanleiding van de beelden en er een ‘grondig onderzoek’ volgt.

Kerstkalkoenen geschopt
Vogels zaten met hun vleugels vast in de transportkratten | Foto: screenshot Viva! Charity/YouTube

Kalkoen in Nederland

Ook in Nederland is het leven van de gangbare kalkoen een lijdensweg. Volgens voorlopige cijfers van het CBS werden in 2020 bijna 600.000 kalkoenen in Nederland gehouden. De dieren leven opeengepakt in grote schuren met afgekapte snavels, zodat ze elkaar niet pikken uit frustratie en stress. We passen het dier aan aan het systeem, in plaats van uit te gaan van natuurlijke behoeften van het dier.
.

.
Dierenrechtenorganisatie Animal Rights maakte de afgelopen jaren bovenstaande undercoverbeelden in diverse provincies in Nederland. De organisatie roept op tot een diervriendelijk kerstdiner. Campagneleider Erwin Vermeulen:

“We vragen dus om bezinning. Weet WIE je eet! Animal Rights roept op om medeleven met de aller kwetsbaarsten in de maatschappij te tonen: de dieren. Laat de kerstkalkoen van tafel. Kies voor een plantaardig dieet. Prettige feestdagen!”

Bronnen:

Een diervriendelijk kerstmenu van onze redactie

©AnimalsToday.nl