Ben jij nog op zoek naar een origineel kerstcadeau en wil je graag dieren helpen? Overweeg dan eens adoptie van een dier op afstand. Animals Today heeft een aantal prachtige mogelijkheden voor je op een rijtje gezet.

dier op afstand
Musa, een berberaapje, komt uit een illegale fokkerij in Polen | ©Stichting AAP

Stichting AAP
Ook bij Stichting AAP kun je een exotisch dier helpen door het op afstand te adopteren. Deze stichting vangt apen en andere wilde dieren in nood op en pleit voor betere wetten in heel Europa. Voor de kostbare verzorging van de dieren zijn meerdere adoptieouders nodig. Je betaalt samen met de andere adoptanten mee aan de verzorging van ‘jouw’ dier. Buiten de dankbaarheid van de geholpen dieren krijg je bijvoorbeeld ook een adoptiecertificaat en nieuws over de ontwikkeling van alle dieren. Daarnaast kun je voor de kerst een cadeau-donatie doen, waarbij je een certificaat ontvangt voor onder de kerstboom.

Jane Goodall Instituut
Via het Jane Goodall Instituut (JGI) kun je nu een chimpansee adopteren. Denk bijvoorbeeld aan Lemba: een rustige chimpansee afkomstig uit Congo. Toen zij in 2009 aankwam in Tchimpounga, het revalidatiecentrum van JGI, was ze ziek en ondervoed. Ze kreeg zelfs polio, kort nadat ze werd opgevangen. Dankzij de hulp van trouwe donateurs en adoptanten maakt Lemba het momenteel goed, ze blijkt zelfs een uitstekende adoptiemoeder voor andere weesapen. Met de bijdragen worden de chimpansees in Tchimpounga op een duurzame manier beschermd en krijgen zij de zorg die ze nodig hebben.

Zwerfkat in Nood
Niet alleen apen hebben jou als adoptieouder nodig; ook katten worden vaak aan hun lot overgelaten. Gelukkig is er Vzw Zwerfkat in Nood: deze stichting vangt jonge/aangereden zwerfkatten op in tijdelijke opvanggezinnen en probeert vanuit daar een goed permanent huis voor ze te vinden. Vooral katten met aids hebben moeite om een huisje te vinden en sommigen zullen nooit een eigen baasje krijgen: zij worden gehuisvest via BuddyKat. Kun je geen kat met aids adopteren, maar wil je graag mede-eigenaar worden? Dat kan! Je betaalt dan mee aan de algemene verzorging en de medische kosten van de kat. Zwerfkat in Nood houdt je op de hoogte van hoe het met je kat gaat en je kunt je beschermeling komen bezoeken. Ook kun je voor een klein bedrag een kerstcadeautje aan een van de opvangkatten schenken.

dieren op afstand
Opgevangen katten voelen zich tevreden bij BuddyKat | ©BuddyKat

Norma’s Universum
Een van ‘s Nederlands meest bijzondere dierenredders is Norma Miedema. In Norma’s Universum vangt zij allerlei soorten dieren op die nergens anders meer terecht kunnen. Jij kunt deel uitmaken van haar levenswerk door een dier te adopteren op afstand. Alle dieren zijn te adopteren: een hond, poes, vis, kip, varken, koe en paard. Via Norma’s Dagboek word je op de hoogte gehouden van het wel en wee van alle dieren en natuurlijk ook van jouw Adoptie Dierbare.

Vrienden van de olifant
Ben je juist een liefhebber van olifanten? Word dan peetouder van een weesolifantje via Vrienden van de Olifant. Op Sri Lanka bijvoorbeeld leven ongeveer 5800 olifanten, waarvan de meesten in nationale parken. Er gaat steeds meer leefgebied van de olifanten verloren en hierdoor ontstaan mens-olifantconflicten. De boeren jagen de olifanten weg van hun akkers of schieten zelfs op ze. In zo’n situatie rent de kudde voor haar leven en daarbij komt het voor dat een jong olifantje de kudde kwijtraakt en alleen achterblijft. Elephant Transit Home redt deze olifantjes en vangt ze op. Ze worden verzorgd en krijgen de nodige medische verzorging. Als zij na een paar jaar groot en sterk genoeg zijn worden zij teruggebracht naar de natuur. Vrienden van de Olifant ondersteunt deze organisatie, evenals de weesolifantjes van David Sheldrick Wildlife Trust in Kenia, het Lilaya Olifantjes Weeshuis in Zambia en het Elephant Nature Park in Thailand.

Stichting Melief
Stichting Melief geeft dieren die verwaarloosd, mishandeld of met de dood bedreigd worden een permanente plek om te leven. Ze kunnen hier rustig oud worden en genieten van een onbezorgd leven. Dit belangrijke werk kan niet gebeuren zonder geld, dus ook bij deze stichting kun je één of meerdere dieren financieel adopteren. Je kunt kiezen uit allerlei soorten dieren; van vogels tot geiten en cavia’s.

Dierenopvang Bosnië
Zwerfdieren in Bosnië hebben het zwaar. Al jaren ondersteunt Stichting Dierenopvang Bosnië daarom het asiel in Orasje, tegenwoordig in samenwerking met WereldAsielen, waar de honden liefdevol worden opgevangen door Svjetlana en haar team. Hier vinden ze een veilige haven, in het asiel met zo’n 180 honden. Daarnaast zijn vele straathonden door de organisatie gecastreerd en gesteriliseerd. Wil je de honden in het asiel ondersteunen via een cadeau-adoptie, dan ontvang je een certificaat dat je kunt schenken en regelmatig verslag over hoe het met je dier gaat.

dier op afstand
Veel dieren in Bosnië worden aan hun lot overgelaten. In het asiel in Orasje vinden zij een veilige plek | ©Stichting Dierenopvang Bosnië

Stichting SPOTS
Dieren als de leeuw, luipaard en cheetah worden met uitsterven bedreigd. Een wereld zonder deze iconische katachtigen is natuurlijk ondenkbaar! Stichting SPOTS ondersteunt organisaties die zich inzetten voor deze prachtige dieren en informeert over knuffelfarms en canned hunting. Via SPOTS kun je adoptie-ouder worden van dieren die helaas door omstandigheden niet meer in vrijheid kunnen leven of tijdelijk opgevangen worden om – als ze daar klaar voor zijn – weer in de vrije natuur te worden uitgezet.

Er zijn veel mooie organisaties en dieren die jouw financiële steun heel goed kunnen gebruiken, een aantal hiervan vind je in dit lijstje. Heb je een andere organisatie in gedachten, kijk dan zeker naar de mogelijkheden om deze te steunen en daarnaast iemand van wie je houdt blij te maken met Kerst. Vermeld goede ideeën gerust onder dit artikel. En ben je toch al voorzien in je kerstcadeautjes, adopteer dan gewoon een dier voor jezelf!

©Animals Today Sophie Janssen