Afgelopen maand tijd zijn er in Kenia maar liefst drie olifanten en vier neushoorns gestroopt, zo laat Kenya Wildlife Service (KWS) in een verklaring weten. De organisatie heeft haar anti-stropersoperaties in alle gebieden opgeschroefd.

gestroopt
Foto: Alastair Rae/Wikimedia

KWS zegt in een verklaring:

“In verschillende delen van het land zijn er acties aan de gang om verdachte stropers op te sporen.”

Invallen
Volgens een rapport van KWS drongen vier stropers op 20 december om 21:00 uur Ruma National Park in Homa Bay county binnen en schoten een zwarte neushoorn en haar drie maanden oude kalf dood. KWS voor de daarop patrouilles via de lucht, te voet en per voertuig uit. Ook vielen ze de huizen van vier verdachten binnen:

“Een bekende verdachte stroper werd gearresteerd en vast gezet bij het Ndhiwa politiebureau. Hij was in het bezit van een metalen lier en een neushoorn hoef. Een hardhandig optreden is aan de gang om andere verdachten te arresteren.”

Onderschept
Op 22 december rond 21:00 uur werden drie verdachte stropers onderschept door de KWS patrouille teams in de Taita Ranches. Een van de verdachten werd doodgeschoten. Twee slagtanden van olifanten werden in beslag genomen. KWS:

“Helaas hadden de verdachten al twee weken eerder een olifant in de omgeving gedood. Ze waren teruggegaan om de slagtanden, die ze hadden verstopt, op te halen.”

In het verslag is ook te lezen dat op 31 december om 17: 15 uur vuur schoten werden waargenomen door patrouilleteams binnen de Ngulia Rhino Sanctuary in Tsavo West  National Park. Het team stuitte toen op twee karkassen van neushoorns: een moeder en haar kalf. Een van de stropers werd doodgeschoten, een tweede wist met een aantal ernstige kogelwonden te ontsnappen. Twee andere stropers werden betrapt toen zij probeerden een neushoorn bij de Njororivier in Lake Nakuri National Park te doden. KWS:

“Op dezelfde dag werd een andere gearresteerd bij Tsavo East National Park. Hij had juist een olifant gedood. Twee vergiftigde peilen, een olifant, een slagtand en een boog werden gevonden. De verdachte is gevangen gezet in het politiebureau van Bamba.”

Verder noemt het rapport dat twee ouderlingen van de Maasai rond Tsavo West National Park na hevige druk van KWS twee slagtanden van olifanten overgaven.

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.