Een groep jachthonden volgde vorige week het spoor van een vos en een hert en kwam midden in een kattenopvang in de buurt van het Engelse Hastings terecht. Tientallen geschrokken katten schoten weg, in eerste instantie waren 60 katten kwijt. De meeste zijn weer terug, maar zes katten zijn nog steeds vermist. De Celia Hammond Animal Trust maakt zich grote zorgen en is bang dat deze dieren voorgoed verdwenen zijn.

jachthonden
Zes katten vermist na invasie van jachthonden | Foto: Facebookpagina Celia Hammond Animal Trust

Dekmantel
Sinds de invoering van de Hunting Act 2004 op 18 februari 2005 is het jagen op wilde dieren met honden in Engeland en Wales verboden. Officieus vindt deze illegale vorm van jacht echter nog steeds plaats, onder meer onder het mom van ‘trail hunting’. Hierbij wordt een spoor uitgezet voor de honden (onder meer met vossenurine) in een gebied waar hoogstwaarschijnlijk vossen voorkomen. Tijdens de trail hunt komen de honden regelmatig een echte vos op het spoor, waardoor de zogenaamd legale jachtpartij verandert in een echte vossenjacht. Overtredingen worden amper bestraft.

De troep honden van jachtvereniging East Sussex and Romney Marsh achtervolgde vorige week een vos én een hert naar het terrein van het Greenacres Rehoming Centre and Sanctuary van de Celia Hammond Animal Trust, een kattenopvang in de buurt van Hastings. De paniek was groot onder de 130 geredde katten, die vrij rondlopen op het terrein. De katten vluchtten voor hun leven en vlogen alle kanten op. De medewerkers waren daarna anderhalf uur bezig om de opgefokte jachthonden uit de opvang te verwijderen. Maar liefst 60 katten waren verdwenen.

“Onze medewerkers en vrijwilligers hebben dag en nacht gezocht naar de dieren. We hadden geen idee of de katten zich verstopten, gewond of gedood waren. Sindsdien zijn de meeste katten geleidelijk teruggekeerd.”

Momenteel zijn nog zes katten vermist en de medewerkers beginnen de moed te verliezen.  

“We maken ons vooral zorgen over het lot van drie oudere katten die we niet meer hebben gezien. We denken dat we ze niet meer zullen terugzien en dit is hartverscheurend. We zijn terneergeslagen door het trauma dat onze katten, onze medewerkers en vrijwilligers hebben ervaren. Het doet ons veel pijn dat we niet weten wat er met de vermiste katten is gebeurd.”

https://www.facebook.com/celiahammondanimaltrust/posts/1815863461757838

Overtreding
De politie van het graafschap Sussex doet onderzoek naar de gebeurtenis die, zoals men aangeeft, mogelijk in overtreding is met de Hunting Act.

Een woordvoerder van de jachtvereniging vertelde aan nieuwsblad The Mirror:

“We kunnen bevestigen dat de honden verzamelden bij Udimore, in de buurt van Rye, op 9 januari en die dag een legaal uitgezet spoor volgden, in overeenstemming met de Hunting Act 2004. Hoewel niemand er getuige van was dat een aantal honden een ander spoor volgde, bestaat het vermoeden dat een paar honden mogelijk van het uitgezette spoor zijn afgeweken om een levende prooi te achtervolgen, tot in de dierenopvang.”

Bronnen:  Celia Hammond Animal Trust, Huffingtonpost @AnimalsToday.nl Angelique Lagarde