Uit een onlangs in Animal Behaviour gepubliceerde studie blijkt dat katten een voorkeur hebben voor hun linker- of rechterpoot. De dames kiezen vaker voor rechts, terwijl de heren voorkeur hebben voor links.

Valencia
©Erwin Vermeulen

Of het nou gaat om traplopen, het binnenstappen van de kattenbak of relaxen katten geven de voorkeur aan een bepaald pootje. Hoewel er bij katten geen algemene voorkeur bestaat voor een poot – in tegenstelling tot mensen die bijna allemaal rechtshandig zijn – kiezen vrouwtjes vaker voor hun rechterpoot en mannetjes meestal voor hun linkerpoot. Volgens de onderzoekers van de studie geeft de voorkeur een inzicht in de kwetsbaarheid en stressgevoeligheid van een kat.

Dieren die linkspotig zijn, steunen meer op hun rechter hersenhelft voor het verwerken van informatie. Dit leidt tot sterkere reacties in het geval van angst, agressievere uitbarstingen en het slechter kunnen dealen met stressvolle situaties dan hun soortgenoten die rechtspotig zijn en meer leunen op hun linker hersenhelft. De rechter hersenhelft is verantwoordelijk voor het verwerken van meer negatieve emoties.

De studie is uitgevoerd bij de katten en hun baasjes thuis, zodat de katten in hun normale leefomgeving konden worden gemonitord. In totaal deden 20 poezen en 24 katers mee. Gedurende drie maanden werd 50 keer gemeten met welke poot de katten hun eerste stap op de trap zetten en ook ieder 50 keer met welke poot zij als eerste de kattenbak instapte en op welke zij het liefst liggen. Daarnaast werden er testjes gedaan met eten. Met welke poot pakt de kat het liefst zijn eten?

Uit het onderzoek blijkt duidelijk dat individuele katten een voorkeur hebben voor een bepaalde voorpoot. In 73 procent van de gevallen hadden zij een voorkeur voor een poot wanneer zij naar voedsel reikten, 70 procent gaf de voorkeur aan een bepaalde poot bij het traplopen en 66 procent bij het gebruik van de kattenbak. Over het algemeen ging het dan om dezelfde poot voor alle handelingen. Voor de relaxstand had slechts 25 procent van de katten een voorkeur voor de poot waar zij het liefst op leunen.

In eerdere onderzoeken naar honden wordt gesuggereerd dat de voorkeur voor de rechterpoot voor dames en de rechterpoot voor heren wordt beïnvloed door hormonen. De onderzoekers van het onderzoek naar katten geloven hier niet zo erg in, omdat alle 44 katten zijn gesteriliseerd. Waar het verschil in voorkeur dan vandaan komt is onduidelijk, maar waarschijnlijk is er een verschil in hersenstructuur en het functioneren van de hersenen.

Bron: The Guardian ©AnimalsToday.nl Lianne Raat


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.